Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

Steentjes keilen op niveau

MIDDELHARNIS - De meeste mensen hebben weleens voor de lol steentjes laten stuiteren op het water. Voor sommige mensen is 'stoneskimming' een uiterst serieuze zaak. Dat bleek afgelopen zaterdag wel tijdens het EK Stoneskimming in de haven van Middelharnis. Uit allerlei landen kwamen fanatieke 'steentjesgooiers' naar Goeree-Overflakkee voor het Europees Kampioenschap. De winnaar is Coerd de Heer, die gooide in de thuiswedstrijd tachtig meter ver.

Door Martijn de Bonte

De spelregels van stoneskimming zijn overzichtelijk. Deelnemers zoeken drie stenen uit, die moeten voldoen aan de juiste afmetingen. Een worp is pas geldig als de steen twee keer op het water heeft gestuiterd. De stenen die worden gebruikt zijn niet zomaar stenen, het zijn platte kiezelstenen die met de hand worden geraapt op het Schotse eiland Easdale. Het 'walhalla' voor stoneskimmers, omdat het hele eiland bezaaid is met perfecte werpstenen.

Organisator Coerd de Heer gaf bij de start een korte instructie voor de deelnemers: "Je moet de steen weggooien alsof je een zweep laat klappen." Burgemeester Grootenboer opende het evenement en liet de eerste steen over het water stuiteren. Twaalf meter.