Overlast jongeren wordt gecoördineerd aangepakt

GOEREE-OVERFLAKKEE - Namens de fractie VKGO, stelde raadslid Willy Heintjes donderdagavond in de raadsvergadering vragen aan het college naar aanleiding van bezorgdheid van inwoners uit de kern Ooltgensplaat. Het betreft overlast van een aantal jongeren door geluid, vernielingen, rommel achterlaten en het stoken van open vuur met het risico van branden.

Door Jaap Ruizeveld

De fractie VKGO heeft de inwoners geadviseerd contact op te nemen met instanties die bij dit onderwerp een taak hebben. Zoals o.a. wijkagent/politie, dorpsraad, Jeugdwerk, Stichting Ontmoeting en ambtenaren kern- en buurtgericht werken. Ook bij lokale verenigingen en jongeren. Vooralsnog heeft dit niet tot een positief resultaat geleid. VKGO trekt de conclusie dat er geen sprake is van samenwerking tussen de verschillende instanties/betrokkenen om te komen tot een adequate oplossing. Vandaar de vragen aan het college (portefeuillehouder mevrouw Grootenboer) welke stappen zij wil ondernemen om het vraagstuk aan te pakken en ook de vraag of de kernwethouder hier een rol kan vervullen.

Huidige aanpak

Burgemeester Grootenboer (portefeuillehouder) gaf aan, dat zij de geschetste situatie kende en van oordeel is dat er een gecoördineerde aanpak van het probleem nodig is. Jongerenwerk heeft inmiddels een analyse gemaakt. Samen met politie en genoemde instanties bespreekt de burgemeester voorstellen die uit de analyse kunnen worden opgemaakt. De kernwethouder kan bij dit item betrokken worden. "Wij zullen het hem vragen", zei Grootenboer. Tot genoemde aanpak is besloten omdat op dit moment nog niet gewerkt kan worden vanuit de in mei gepresenteerde en op te zetten speciale groepsaanpak overlast gevende jeugd Goeree-Overflakkee. Dit dan via de BEKE-methode.

Convenant

De burgemeester gaf aan, dat het convenant waarbij gemeente, de politie en het O.M. zijn betrokken eerst nog dient te worden ondertekend alvorens het in werking kan treden. De BEKE-insteek biedt handvatten om gezamenlijk ook met verschillende instanties dan de problemen aan te pakken. Dit door middel van toezicht, interventies, handhaving, beheer en onderhoud. Deze methodiek moet een belangrijke bijdrage leveren aan de verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in de buurt, wijk en gemeente. De feitelijke aanpak volgens de BEKE-methode is dat groepen jongeren worden geïnventariseerd en worden onderverdeeld in hinderlijk, overlast gevend en crimineel gedrag en uitingen. Elke groep heeft een aparte aanpak. De politie heeft de rapportage 'Inventarisatie problematische jeugdgroepen' vanuit de shortlistmethodiek in mei 2015 opgesteld.