De openingshandeling (linksboven) en de competitie Freestyle windsurfen, waarbij met plank en zeil boven het water kunstjes worden uitgehaald. Foto's: Hans Villerius
De openingshandeling (linksboven) en de competitie Freestyle windsurfen, waarbij met plank en zeil boven het water kunstjes worden uitgehaald. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Op Brouwersdam van start:

Internationaal Trainingscentrum Freestyle Windsurfen

OUDDORP – Een heus spektakel was het vorige week donderdagmiddag 8 oktober, toen Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam het Internationaal Trainingscentrum Freestyle Windsurfen lanceerde tijdens het Europees Kampioenschap Freestyle Windsurfen, dat er meteen op volgde. Omdat de provincie Zeeland de realisering van het topsportcentrum mogelijk maakte, was het gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland die – zij het op passieve wijze – de openingshandeling verrichtte. Aansluitend, en voorafgaand aan het Europees Kampioenschap, hielden profs er proefruns en een competitie freestyle windsurfen – bij weinig wind voortgetrokken door een jetski – en volgden groepen aankomend jong talent masterclasses op het terrein van het centrum.

Door Hans Villerius

Het trainingscentrum op de Kabbelaarsbank is de internationale hotspot en het kenniscentrum voor Freestyle windsurfen. Het centrum richt zich op (internationale) worldcupriders en (regionale) talenten die op basis van een volwaardig en specialistisch trainingsprogramma kunnen excelleren. Het doel is om Freestylers naar een hoger niveau te begeleiden, met als ambitie meer surfers aan de top in de Professional Windsurfers Association en de European Freestyle Pro Tour.

Topsportcentrum

Het internationaal trainingscentrum wil hét centrum zijn waar op één plek alle voorzieningen en begeleiding aanwezig zijn voor Freestyle windsurfen. Van ontwikkeling op technisch vlak tot krachttraining en fysieke metingen toe. Uniek is dat er wordt gewerkt vanuit talentprofielen, waarbij aan ieder talentprofiel een opleidingsprogramma is gekoppeld met aandacht voor techniek, planning, mentaal doorzettingsvermogen en juiste voeding. Daarnaast wordt gewerkt aan een monitorsysteem waarin de windsurfers kunnen zien hoe hun groei zich ontwikkelt.
Voor het trainingscentrum is het een missie dat Zeeland gezien gaat worden als bolwerk van Freestyle riders, met de Brouwersdam als innovatief topsportcentrum. Surflessen die worden gegeven, kennen volgens het centrum te weinig structuur. "Na de beginnerslessen moet je 't eigenlijk zelf verder maar uitzoeken, terwijl pro-riders geen opleidingsplan kennen en veelal geen coach of monitoringsstyteem hebben. Door trainingen met structuur aan te bieden, verwachten wij het niveau van het Freestyle windsurfen te kunnen verhogen."

Beste ter wereld

Vijftien topsporters van internationale komaf – wereldkampioenen en Europees kampioenen – waren naar de Brouwersdam gekomen, onder andere voor het Europees Kampioenschap Freestyle Windsurfen. Voordat donderdagmiddag de openingshandeling van het nieuwe trainingscentrum plaatsvond, werden zij geïnterviewd en benadrukten ze dat de Brouwersdam een unieke locatie is: "Het heeft de beste condities ter wereld om deze sport te bedrijven."
Overigens is het de ambitie om het centrum breder te trekken en ook andere watersporten eraan te verbinden. "Hier moet 't de plaats worden waar de toppers naartoe komen", zo klonk het donderdagmiddag. En waar de gedeputeerde graag aan toevoegde dat deze plek tegelijkertijd voor iederéén moet zijn. "Als overheid gaan wij geen topsport sponsoren, maar wel kan iedereen topper worden!"

Openingshandeling

De openingshandeling vond plaats vanaf de Waterjump die het centrum rijk is. Gedeputeerde De Bat klom hiervoor naar boven, samen met een zestal jonge actievelingen dat bij de Zeil- en Surfschool traint en dat deze middag het actieve deel van de openingshandeling voor hun rekening nam door vanaf de jump een slide te maken en om met een salto, een schroef of een anderszins acrobatische toer in het Grevelingenwater te belanden, eerst afzonderlijk en ter afsluiting gezamenlijk.

Spectaculair

's Avonds volgde een spectaculaire avond, toen er de eerste editie van het Friday Night event werd gehouden, met door LED verlichte shows van flyboardrunners, waterjumpers en een Freestyle surfshow, terwijl tijdens een SUP board tour voor het goede doel 128 deelnemers een bedrag van € 640 bijeen brachten voor zowel de KNRM als de Ouddorpse Reddingbrigade.
Ook het weekend dat erop volgde was de Kabbelaarsbank het epicentrum van stoere activiteiten. Naast het EK Freestyle Windsurfen was er zowel te land als op het water voor iedereen heel veel te doen, zoals clinics windsurfen, zeilen, waterjumpen, supboarden, longboarden en slacklinen. En er was de DAM X-perience Funrace, waar jong en oud, ervaren en onervaren, aan deel kon nemen. Zo'n 6000 bezoekers zijn op het evenement afgekomen. Brouwersdam Superspot is opnieuw op de kaart gezet.