Zeehondje Wolf. Foto: A Seal
Zeehondje Wolf. Foto: A Seal Foto: Martijn de Bonte

Een groot deel van de verbouwing komt tot stand door vrijwilligers

Vervolg van voorpagina

Vrijwilligers

A Seal heeft een stichtingsbestuur dat naast voorzitter Wissekerke uit 5 leden bestaat. Secretaris Marianne Kramer Freher-Dorst, Leo Cornelisse (penningmeester) en de bestuursleden Bert de Boer, Jaap van der Hiele (EHBZ en vrijlatingen) en Gerrit Trieller. Eveline Mus (Hellevoetsluis) en Machteld Geut (Stellendam) zijn als dierenarts bij de stichting betrokken. Daarnaast is er een negental adviseurs onder wie, zo geeft de website aan, Lenie 't Hart, prof. Gruys en prof. Matthijsen. Maar wat zou een stichting of vereniging zijn zonder de inzet van vrijwilligers? Dat geldt uiteraard ook voor A Seal Stellendam. "Wij zijn dankbaar en blij met hun activiteit. Rond de 80 vrouwen en mannen leveren hun inbreng. Zij komen van ons eiland, van Voorne-Putten, uit Zeeland en uit o.a. Dordrecht. Zij hebben een keuze gemaakt waar zij graag ingezet willen worden. Voorbeeld: Bij de Technische Dienst, waar al vele maanden gesjouwd wordt met de baden om de opvang technisch mogelijk te maken. Of bij het opzetten, inrichten van en werk in de keuken. Denk ook aan schoonmaakwerkzaamheden. Hygiëne is immers een zeer belangrijk punt in de zeehondenzorg. Een aantal onderdelen van de bouw wordt uitgevoerd door aannemers, maar een groot deel komt tot stand met inzet van vrijwillige krachten. Vaak kunnen zij werken met bouwmateriaal dat aan onze stichting gesponsord is.

Vaste kern verzorgers

De verzorging van onze zeehonden vergt extra kennis. In deze 'pool' hebben wij de beschikking over een vaste kern van 10 personen, die in de afgelopen periode hier in Stellendam een opleiding hebben gehad om als verzorger te kunnen functioneren. Dag-verantwoordelijken. Goed verzorgen omvat veel aspecten. Het voeren van de dieren en het toedienen van medicijnen. Dit laatste gebeurt onder leiding van deskundigen, bestuurslid Jaap van der Hiele (EHBZ) en een dierenarts. Vrijwilligers die nu hand- en spandiensten verrichten, maar graag willen worden opgeleid om de dieren ook later te kunnen verzorgen, kunnen desgewenst aan een opleiding tot zeehondenverzorger deelnemen".

Dagelijks open

Even vooruit kijken naar de opening van het centrum in december. Is A Seal daarna dagelijks door belangstellenden, toeristen en recreanten te bezoeken? "Kijk, ons centrum draait uiteraard 24 uur per dag en daarom streven wij er naar ook voor bezoekers een dagelijkse opening, globaal tussen 10.00 en 18.00 uur, te realiseren. Mogelijk op maandag- en dinsdagmorgen komt er een iets latere begintijd. Voor het bezoek kan men dan bij de entree van ons complex aan de balie een kaartje kopen. Prijzen worden nog definitief vastgelegd. Globaal 8,50 euro voor volwassenen en 6,50 euro voor kinderen onder de 14 jaar.

Zoals al kort gezegd, is er in ons centrum niet alleen veel te zien over de opvang en verzorging van de zeehonden, maar in het expositiedeel is de schijnwerper gericht op educatie en informatie. Creativiteit, vrijwilligers verzorgen rondleidingen. Alles komt aan bod. Wat te denken van een foto-panoramabeeld van de Voordelta? Of een blik te werpen op een oude dieselmotor van het waterschap, die er voor zorgde dat de eilanders door pompwerkzaamheden droge voeten hielden.

Van opvang tot vrijlating

Dat is een heel proces bij A Seal, geeft Wissekerke aan. Kort samengevat gaat het als volgt. Na een signaal van de politie, een telefoontje bij EHBZ (Eerste Hulp bij Zeezoogdieren) of via een andere melding wordt een verdwaalde of zieke zeehond bij ons binnengebracht. Het dier wordt direct in quarantaine gehouden. De dierenarts wordt ingeschakeld. Er volgt een intake om te zien wat het beestje mankeert en welke vervolgstappen gezet moeten worden. Vaak gaat het om ondervoede en uitgedroogde dieren. In het quarantaine-bad krijgen ze via de ORS voeding toegediend. Het verblijf in dit bad kan enkele weken duren. Dat is nodig zodat, als er een virus blijkt te zijn, andere dieren niet worden geïnfecteerd.

Van fase naar fase                                                                                                                

Als het dier aansterkt, gaat het vervolgens over naar de tweede fase (de serre). Wij hebben daar een tiental baden waarin wij 15 tot 20 zeehonden kwijt kunnen. In het begin wordt het dier nog steeds gevoerd, maar het leert al wel zelf te eten. Afhankelijk van de gesteldheid van de zeehond, is de verblijfsduur hier 3 tot 4 weken. In de derde en laatste fase gaan de dieren naar de buitenbaden. Daar verblijven zij met meerdere zeehonden bij elkaar. Krijgen daar vis (haring). Is het gewicht tussen globaal 32 en 38 kg en is de gezondheid goed, dan komt het moment om het dier weer uit te zetten in zee. Dat gebeurt nagenoeg steeds op de stranden in Renesse en Ouddorp. A Seal houdt de dieren niet langer dan nodig is, geeft Wissekerke aan. Tot nu toe zijn er rond de 90 zeehonden alweer uitgezet. Enkele zeehonden kunnen ook wij niet meer redden, dat is de realiteit. Soms krijgen we te maken met exoten. Bijvoorbeeld de Ringelrob uit Utrecht. Dat dier is boven de Waddeneilanden teruggezet. Dat gold ook voor een klapmuts. Volgens de stichtingsvoorzitter heeft A Seal goede contacten met andere opvangcentra, zoals Ecomare en Pieterburen. "Mocht het nodig zijn dan kunnen wij altijd op hen terugvallen."

"Steun ons. Sponsor ons."

"Zeehondenopvang en verzorging kosten veel geld. Onze stichting heeft rond 200.000 euro per jaar nodig om het centrum te kunnen laten functioneren. Onze inkomsten worden ingeboekt door giften en schenkingen van bedrijven die als sponsor optreden, van donateurs, van adoptanten van zeehonden en na de opening van het centrum in december ook van entreegelden van bezoekers. Dat is, ondanks het feit dat al onze medewerkers als vrijwilliger optreden en slechts een reisvergoeding krijgen, beslist niet voldoende voor een sluitende exploitatie. Daarom waren wij verheugd dat bij de opstart van onze opvangwerkzaamheden zowel de gemeente Goeree-Overflakkee als de provincie een subsidie verstrekten. Wij hopen dat deze instellingen ons bij de officiële start nog één keer financieel goedgunstig willen zijn. Daarnaast doen wij een dringend beroep op al diegenen die ons werk een warm hart toedragen, dat zij zich aanmelden als donateur van de stichting of adoptant van een zeehond. Rekeningnummer NL49 RABO 0180524127 ten name van A Seal Stellendam. Wij doen ons uiterste best om snel op eigen benen te kunnen staan," stelt voorzitter René Wissekerke.

Zeehond Snuggle. Foto: A Seal.
Stichtingsvoorzitter René Wissekerke bij een van de  buitenbaden. Foto: Jaap Ruizeveld