Een nieuw buitenbad voor de zeehonden.
Een nieuw buitenbad voor de zeehonden. Foto:

In december opent A Seal haar deuren

STELLENDAM - Het is aftellen tot het moment, in de eerste week van december, dat het zeezoogdierenopvangcentrum A Seal in het voormalige Expocomplex aan het Haringvlietplein 3a in Stellendam, officieel wordt geopend. Een unieke attractie. Een elk weer-voorziening van formaat. Bezoekers krijgen enerzijds een fantastische blik op de zeehonden die in verschillende baden zijn ondergebracht. Anderzijds zullen zij zich in een fraai nieuw gebouw, door aankleding, presentatie en visueel geprojecteerde foto's op wanden, voelen als of men in de duinen bij de zee loopt.

Door Jaap Ruizeveld

En het biedt meer. Men krijgt ook in dit Experience-centre informatie over al datgene dat zich in de Voordelta afspeelt. Expo over Rijkswaterstaat, het Kierbesluit, de KNRM en het Waterschap. "Het complete educatieve verhaal over de zeehond en over alles wat in de Voordelta leeft, zwemt en groeit", vertelt René Wissekerke, stichtingsvoorzitter van A Seal Stellendam. Terwijl de verbouwing en inrichting van het complex de eindfase nadert, maakt hij even tijd vrij voor een preview op wat komen gaat. "Het is nu nog een hectische fase, die van alle betrokkenen veel flexibiliteit vraagt. Een gecompliceerd traject. Immers, ook tijdens de bouw- en verbouwactiviteiten gaat het verzorgen van onze zeehonden gewoon door".

Restaurant

Graag wijst de enthousiaste stichtingsvoorzitter gelijk ook op het nieuwe restaurant Zout of Zoet, dat bij de entree van het zeezoogdierencentrum al direct de aandacht zal trekken. Willem Korevaar, Reza Simi en Piet de Bruijne zullen deze horecavoorziening met terras en speellocatie overigens al op vrijdag 13 november openen. "Zij hebben de gebouwen en de exporuimten hier op het Haringvlietplein gekocht. Wij huren ons centrumdeel van hen. Tegen een zeer schappelijk prijsje", voegt Wissekerke er lachend aan toe.

Proefdaaien

Terug naar A Seal. "Tot eind november zijn wij nog druk bezig met bouw- en inrichtingswerk. Aansluitend plannen wij dan een korte periode van proefdraaien. Hiervoor wordt een aantal personen gericht uitgenodigd. De opening staat definitief op de kalender in de eerste week van december. De exacte datum zullen wij nader bekendmaken. Onder andere via onze website www.aseal.nl. Sinds juli 2014 is het centrum A Seal Stellendam gemachtigd voor de opvang, verzorging en vrijlating van zeezoogdieren aan de Zuid-Hollandse en Zeeuwse kust. Het betreft het gebied tussen het Noordzeekanaal bij IJmuiden en de Belgische kust. Daadwerkelijk zijn wij begin dit jaar met onze inzet gestart", vertelt René.

Lees verder op pagina 13.