Van links naar rechts: Geke van Gurp, Jeanne-Marij van der Veer, Mirjam Visser en Willemienke Bal.
Van links naar rechts: Geke van Gurp, Jeanne-Marij van der Veer, Mirjam Visser en Willemienke Bal. Foto: Kees van Rixoort

Vier Flakkeese vrouwen gaan lopen tegen moderne slavernij

MIDDELHARNIS – Dat mannen zich via Stichting De 4e Musketier inspannen voor wereldwijde gerechtigheid, is bekend. De mannen zoeken een mix van fysieke inspanning en geestelijke inhoud, bijvoorbeeld door te mountainbiken, wandelen of hard te lopen voor goede doelen. Maar waarom zouden vrouwen dat niet doen, vroegen vier Flakkeese dames zich af. Ze trokken de stoute schoenen aan en gaven zich op voor de volgende Muskathlon. Het geld dat ze in Griekenland en Bulgarije bijeen hopen te lopen, 40.000 euro, gaat naar A21, een organisatie die strijdt tegen mensenhandel.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De Muskathlon van 2015 trok ongeveer 275 deelnemers. Ze liepen en fietsten in Griekenland, Tanzania, Oeganda, Israël, de Palestijnse gebieden, Jordanië en Kenia. De opbrengst van deze "ultieme uitdaging op een bijzondere plek" was 3 miljoen euro. Dat geld is bestemd voor de allerarmsten op de aarde, vervolgde christenen en slachtoffers van moderne slavernij. Gerechtigheid, daar gaat het om bij De 4e Musketier.
Aan de Muskathlon van 2016 doen in ieder geval vier vrouwen mee. Het zijn Willemienke Bal uit Dirksland, Geke van Gurp uit Gouda, Jeanne-Marij van der Veer uit Oude-Tonge en Mirjam Visser uit Middelharnis. Een Flakkees initiatief, want Geke van Gurp heeft op het eiland gewoond en zou er graag willen terugkeren.
Het vriendinnengroepje, deels ook nog familie van elkaar, wijst Mirjam Visser aan als "aanstichtster". Maar tijdens het interview blijkt al gauw dat ook de anderen zich gestimuleerd voelden om mee te doen aan de Muskathlon. De een doordat de echtgenoot al een keer meedeed, een ander na een radiopraatje van 4e Musketier-oprichter Henk Stoorvogel en weer een ander na het lezen van het tijdschrift Musk Magazine. Het bezoeken van een informatieavond over de Muskathlon was het laatste zetje dat nodig was om daadwerkelijk in actie te komen.

Uitdaging

"Mensen in nood helpen. Niet alleen door geld te geven aan goede doelen, maar ook door zelf op te staan en samen iets te doen", omschrijft Jeanne-Marij haar motivatie én die van de andere drie loopsters. "Het is een hele uitdaging, want het doel is om per persoon 10.000 euro sponsorgeld in te zamelen."
Er zijn heel wat acties bedacht om dat doel te realiseren. Zoals het benaderen van bedrijven, familieleden en bekenden, het verzamelen van statiegeldbonnetjes in diverse supermarkten, het verkopen van boeken en het geven van presentaties over A21, het goede doel waar het viertal voor loopt. Op de Prins Maurits komt een gesponsorde nachtmarathon en de onlangs opgerichte stichting We GO Together is bezig een evenement te organiseren, waarvan de opbrengst ook naar A21 gaat. De dames zijn er zeker van dat die 40.000 euro binnen komt, al is wel enige creativiteit vereist. De Muskathlon is in mei 2016, dus er is nog tijd.
Willemienke, Geke, Jeanne-Marij en Mirjam gaan lopen in Bulgarije en Griekenland. "Het is een loop over 21 kilometer. We zijn goed in training, maar het zal best zwaar worden. Eind mei is het best warm in die streken, bovendien is het gebied vrij heuvelachtig."

Actueel

De locatie is zorgvuldig uitgekozen door de organisatoren van de Muskathlon. Hier worden veel meisjes geronseld door mensenhandelaars en naar andere landen gevoerd, veelal om als prostituee geld op te brengen. "Het is heel actueel", zegt Willemienke, "want er zijn daar nu ook veel vluchtelingen. Ook een kwetsbare groep die gemakkelijk uitgebuit wordt. De mensenhandelaars liggen op de loer en lokken je met mooie praatjes mee: je krijgt geld, je gaat in een kapsalon werken… Maar alles wordt afgepakt en meestal beland je in de prostitutie. Het is bizar wat er gebeurt. Het kan je zusje of je vriendin overkomen… Het is niet een ver-van-mijn-bed-show."
A21 strijdt op vier manieren tegen mensenhandel: voorkoming, bescherming, vervolging en samenwerkingsverbanden. Er zijn bewustwordingsprogramma's en opvanghuizen. De organisatie vervolgt handelaren en werkt samen met lokale autoriteiten en andere organisaties om informatie te verzamelen en zo slachtoffers te identificeren en te redden.
Veelal zijn het vrouwen die slachtoffer zijn van mensenhandel. Daarom is het mooi dat vier Flakkeese vrouwen zich nu inspannen om daar wat tegen te doen. "Wij willen die vrouwen een stem geven. Ja, vrouwen voor vrouwen." Nu nog hard trainen. En geld verzamelen.

Zie www.muskathlon.com/nl-nl/deelnemers voor de persoonlijke pagina. Via die pagina zijn ook donaties mogelijk.