Goeree-Overflakkee viert maandag Coming Out-dag

GOEREE-OVERFLAKKEE - Binnenkort is het weer internationale Coming Out-dag, de dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de 'coming out' van mensen met een andere seksuele oriëntatie. Deze dag wordt sinds 1988 in de VS gevierd en kreeg zelfs een eigen logo van de kunstenaar Keith Haring.

Het aantal landen dat aansloot bij de jaarlijkse viering breidde gestaag uit en ook in Nederland wordt Coming Out-dag sinds 2009 gehouden om de sociale acceptatie van lhbt's te bevorderen.

Op Goeree-Overflakkee viert men dit jaar voor de derde keer Coming Out-dag en wordt aandacht gevraagd voor openheid over seksuele diversiteit door het hijsen van de Regenboogvlag, het symbool van de lhbt-beweging. In 2013 is het begonnen bij de RGO en de twee locaties van Edudelta. In 2014 deed ook de gemeente en de politie mee en werd de vlag bij het gemeentehuis gehesen door wethouder G. de Jong.
In 2015 zal op maandag 12 oktober de Regenboogvlag worden gehesen bij het gemeenthuis, de middelbare scholen Edudelta en RGO, het politiebureau en het Diekhuus. "We hopen dat bij het gemeentehuis de burgemeester, mevrouw Grootenboer, persoonlijk de vlag zal hijsen, maar in elk geval zal een afvaardiging van het College van B&W aanwezig zijn. Bovendien zijn alle gemeenteraadsleden uitgenodigd om zoveel mogelijk acte de présence te geven", aldus de organisatie.

Het hijsen van de Regenboogvlag, vooral die bij het gemeentehuis, is een steun in de rug van de lhbt's op Goeree-Overflakkee. Want lhbt-zijn is ook op ons eiland niet iets wat iedereen openlijk kan vieren. "Openheid over seksuele diversiteit is vaak nog ver te zoeken en dus willen we graag laten zien dat Goeree-Overflakkee in ieder geval geen homofobe gemeente is", aldus het bestuur van Gay op Flakkee.

Alle inwoners van Goeree-Overflakkee wordt gevraagd om bij het hijsen van de vlag aanwezig te zijn. Het plan is om langs de locaties te trekken, om te beginnen om 9 uur bij het politiebureau, daarna langs Edudelta Groen, de RGO en het gemeentehuis (ca. 10.00 uur). En daar vandaan naar de Edudelta-vestiging Schoolstraat en naar het Diekhuusplein.

Anderen mogen natuurlijk ook zelf de regenboogvlag uitsteken: thuis, op school, op het werk of bij het bedrijf. "Maak er dan even een foto van en stuur die naar de Facebookpagina van Gay op Flakkee, dan laten we zien hoe kleurrijk ons eiland is!"