Permanente bewoning aan de orde tijdens de raadsvergadering

GOEREE-OVERFLAKKEE – Fractievoorzitter Rein Osinga (VVD) heeft aan het college / portefeuillehouder Markwat, in de gemeenteraad van afgelopen donderdag, mondelinge en schriftelijke vragen gesteld over het onderwerp Permanente bewoning recreatiewoningen. Daarbij legde Osinga het accent op het feit dat de fractie verwacht dat het college in alle opzichten een verantwoorde wijze van aanpak van de problematiek voorstaat en uitvoert bij "illegaal bewonen van recreatiewoningen". Van de zijde van het college mocht, zo geeft de VVD-fractie aan, na een raadsbesluit van oktober 2014, een terughoudende opstelling worden verwacht. Dit zou volgens de uitgebreide informatie van de VVD, gepresenteerd op 1 oktober in de volksvertegenwoordiging, niet het geval zijn.

Door Jaap Ruizeveld

Sterker: "De wijze waarop het college de controles laat uitvoeren, o.a. door gebruik te maken van een particulier bedrijf, jaagt bewoners de stuipen op het lijf. Bij menig bewoner wordt de wijze van uitvoering ervaren als een klopjacht. In een individueel geval betrof dit zelfs een bewoner van de Ventjager in Ooltgensplaat die in het bezit was en is van een persoonsgebonden beschikking, afgegeven door de voormalige gemeente Oostflakkee in 2012. De VVD-fractie zou van tenminste twee bewoners van andere parken signalen hebben ontvangen dat deze bewoners slapeloze nachten hebben omdat regelmatig de surveillancewagen van de afdeling Handhaving, zich in de parken ophoudt. Een bewoonster durfde zelfs haar oprit niet op te rijden omdat de auto van Handhaving voor haar woning geposteerd stond.

Gefaseerd

De VVD stelt toelichtend dat in genoemde raadsvergadering van 16 oktober 2014 de fracties instemmend reageerden op het door de Rekenkamer gepresenteerde onderzoeksvoorstel, aangepast na overleg met en voorzien van commentaar van de auditcommissie. Het onderzoek zou in twee fasen worden uitgevoerd. Eerst het historisch perspectief en het daarbij van kracht zijnde beleid van de vier voormalige zelfstandige gemeenten. Daarna een onderzoek naar het huidige - en gewenste - beleid dat recht doet aan de positie van de huidige bewoners.

Verbazing

Groot is de verbazing van de VVD-fractie dat het college het op begin januari 2013, van toepassing voor de nieuwe gemeente verklaarde handhavingsbeleid van de voormalige gemeente Goedereede en Dirksland, momenteel kennelijk met prioriteit heeft opgepakt. Nadrukkelijk zij vermeld dat dit geen raadsbesluit was maar een collegebesluit.

Volgens de besluitenlijsten van het college van 8 en 15 september 2015, zijn over dit onderwerp zes besluiten genomen tot het opleggen van een dwangsom, één voorstel tot het intrekken van een dwangsom en één verlening van toestemming tot bewonen van een recreatiewoning. Zorgvuldig omgaan met de aanpak van het onderzoek is dringend gewenst geeft de VVD-fractie aan omdat alleen al het onderwerp bewoners "rillingen op de rug gaat bezorgen".

Excuses

Portefeuillehouder Markwat zegde namens het college aan fractieleider Osinga en aan de raad toe de gestelde vragen over Permanente bewoning recreatiewoningen schriftelijk te zullen beantwoorden. Ook bleek dat de VVD een correcte opmerking had gemaakt ten aanzien van de actie van de gemeente bij een bewoner van de Ventjager die in het bezit is van een persoonsgebonden beschikking (PGB). Markwat gaf aan dat hier niet correct was opgetreden. Hij bood hiervoor excuses aan.