De pelgrims in Middelharnis. Ze hebben net hun wandeltocht afgerond. De fietsers moesten op dat moment nog binnenkomen.
De pelgrims in Middelharnis. Ze hebben net hun wandeltocht afgerond. De fietsers moesten op dat moment nog binnenkomen. Foto: Kees van Rixoort

Pelgrims doen Goeree-Overflakkee aan

MIDDELHARNIS – Normaal lopen of fietsen ze naar Santiago de Compostella, als pelgrims. Maar zaterdag 3 oktober kwamen circa zestig leden van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob naar Goeree-Overflakkee. De wandelaars liepen 16 kilometer, de fietsers fietsten 60 kilometer.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het Genootschap van Sint Jacob wil de belangstelling voor de pelgrimstocht, in heden en verleden, vergroten en verdiepen. De leden wisselen ervaringen uit en helpen wandelaars, fietsers en zelfs ruiters die naar Santiago de Compostella (Noord-Spanje) willen gaan. Bijvoorbeeld door ze informatie te geven over routes en slaapplaatsen.

Het genootschap telt 13.000 leden. De afdeling Rotterdam, die loopt van Gouda tot Goeree-Overflakkee, heeft er ongeveer 1.100. Een stuk of zeven leden wonen op Goeree-Overflakkee. Daar vond dus de halfjaarlijkse bijeenkomst plaats die de afdeling van het genootschap organiseert om elkaar te ontmoeten.

De bijeenkomst bestond, heel toepasselijk, uit een tocht. De wandelaars, ongeveer vijftig, liepen van het patronaatsgebouw van de Rooms-Katholieke kerk in Middelharnis naar Dirksland. Daar bezochten ze de oude dorpskerk en kregen ze het een en ander te horen over het zeshonderd jaar oude gebouw. Na een rustpauze bij restaurant Het Anker wandelden ze verder naar het Sas van Dirksland en van daar weer terug naar Middelharnis. De fietsers maakten een tocht van 60 kilometer, naar de kop van het eiland en weer terug.

"Hoe het is bevallen, hier op Flakkee? Uitstekend. Het weer was geweldig en de omgeving is anders; dit kom je niet vaak tegen. Goeree-Overflakkee is een mooi eiland, helemaal niet saai. In Frankrijk en Spanje loop je door landschappen die veel saaier zijn", zegt Aart Ligthart, die samen met zijn vrouw Mieke regiocontactpersoon is van het genootschap. Hij heeft de wandeltocht naar Santiago de Compostella meerdere keren afgelegd. "Het is een spirituele ervaring. Je komt erachter dat de wereld groter is dan jezelf en je kunt onderweg genieten van heel veel cultuur. Maar zo'n pelgrimstocht is ook zwaar; je loopt iedere dag en het is bij elkaar 2.600 kilometer." Marjan Blümer, die de administratie van de regio Rotterdam voor haar rekening neemt en het ook naar haar zin heeft gehad op Goeree-Overflakkee, komt met een mooie omschrijving van pelgrimeren: "Bidden met je voeten."

Na het lopen en het fietsen waren er verfrissende dranken en lekkere broodjes in het patronaatsgebouw. Maar vooruit, eerst wilden de pelgrims nog wel even met z'n allen op de foto.