Veel belangstelling tijdens het Ouderenevent in het Diekhuus. Foto's: Hans Villerius
Veel belangstelling tijdens het Ouderenevent in het Diekhuus. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Onbezorgd ouder worden, hoe doe je dat?

MIDDELHARNIS – In het Diekhuus in Middelharnis vond vorige week dinsdag het ouderenevent 'Onbezorgd Ouder Worden' plaats. Een veelzijdig programma kwam daarbij aan bod, met allerlei aspecten die met ouder worden te maken hebben. Verschillende sprekers in de Rabobankzaal plus een infomarkt in de gang van het Diekhuus reikten de oudere bezoekers, die in groten getale waren gekomen, een veelheid aan informatie aan waar ze hun voordeel mee kunnen doen.

Door Hans Villerius

Onbezorgd ouder worden, als de behoefte aan zorg toeneemt maar de ouderenzorg versoberd wordt en de meeste zorg thuis verleend moet gaan worden, hoe moet dat, hoe gaat dat, wat komt daarbij kijken? Het noopt tot nadenken, zeker in een tijd waarin de vergrijzing toeneemt, legde organisator Christa van Dieren uit. Zo is er een serie bijeenkomsten ontstaan, speciaal voor ouderen, waarin over deze vragen wordt nagedacht. Tijdens de bijeenkomsten vorige week dinsdagmiddag en dinsdagavond in het Diekhuus stond het thema 'Wonen en Zorg' centraal.

Als eerste spreker ging Cor Hameeteman, voorzitter van WMO-adviesraad Goeree-Overflakkee, in op 'Onbezorgd wonen'. "Hoe krijgt u dat voor elkaar? Hoe en met wie regel je dat?" Hameeteman heeft uitgezocht welke mogelijkheden er op het eiland zijn om als (zorgbehoevende) oudere zelfstandig te blijven wonen. Belangrijk is dat daarbij keuzes worden gemaakt, zo gaf hij aan. Wáár wil je wonen: dichtbij je kinderen, dichtbij winkels? Bij het maken van een keuze dienen naast de eigen wensen zeker de eigen mogelijkheden/beperkingen te worden meegenomen. Voor (onbezorgd) wonen hebben senioren op het eiland drie mogelijkheden. Ze kunnen terecht bij een woningbouwvereniging, die woon/zorgcomplexen hebben. Ze kunnen kiezen voor particuliere initiatieven, zoals momenteel de projecten Flakkeehuis en Zorghuys Flakkee worden voorbereid. Of ze kunnen eigen initiatieven ontplooien, zoals een mantelzorgwoning of mantelzorgunit. "Regel het allemaal wel op tijd", zo beklemtoonde Hameeteman.
Op het eiland blijken nogal wat adressen te zijn waar men terecht kan wanneer dingen geregeld moeten worden. Verschillende ondernemers gaven daar dinsdagmiddag uitleg over toen ze als spreker optraden. Leon Blokland bijvoorbeeld, die met zijn bedrijf Zelpro adviseert en ondersteunt op het gebied van (ver)bouw of aanpassing van woningen. Hij ging in op wanneer en op welke wijze je je woning zorgproof kunt maken, hetzij door eenvoudige aanpassingen, hetzij door slimme apparaten aan te brengen, hetzij door toepassing van domotica. "Het is verstandig om hier tijdig mee aan de slag te gaan, als u nog fit bent, want beperkingen komen soms ineens", zo benadrukte ook hij.
Iets anders waarover nagedacht moet worden is wie de bevoegdheid heeft/krijgt om zaken te regelen/te behartigen wanneer je dat zelf niet meer kunt. Hierover sprak Sandra Spoon van Spoon notarieel advies en nalatenschapsplanning. Zij ging in op het nut van de volmacht en van het testament.
Christa van Dieren, van Organieq, ging vervolgens in op de mogelijkheden die zij als professional organizer biedt om te ondersteunen bij allerhande zaken die geregeld of bijgehouden moeten worden, van verhuizing tot administratie en van internetbankieren tot het op orde houden van de e-mailbox. Het is haar professie om flexibel en snel van dienst te zijn, erop gericht dat mensen zo snel mogelijk de draad weer zelfstandig op kunnen pikken wanneer even niet meer lukte.
Ook Adviesgroep De Vogel was met een spreker vertegenwoordigd. Daan Moerkerk ging in op de wijzigingen in de zorgverzekering die de Miljoenennota vorige maand met zich meebracht. "Bij het kiezen van de juiste zorgverzekering willen wij mensen helpen een zo goed mogelijke keuze te maken."
Namens Uitvaartverzorging Kieviet legde Pim Kieviet uit hoe een uitvaart voorbereid kan worden, welke invulling gegeven kan worden aan een afscheidsdienst, welke mogelijkheden er zijn om op te baren, voor rouwvervoer en om het lichaam te bestemmen: begraven, cremeren of ter beschikking stellen aan de wetenschap. "Voor al deze dingen geldt: denk erover na, stel een wensenlijst samen en geef daarbij aan wat u precies bedoelt, zodat uw wensen niet voor tweeërlei uitleg vatbaar zijn en straks anders worden uitgevoerd."
Als laatste spreekster deed Mariët Walter, van Stichting Zijn, uit de doeken voor welk breed aanbod ouderen bij deze stichting terecht kunnen, voor ouderenadvies tot mantelzorgondersteuning, van formulierenbrigade tot de inzet van vrijwilligers. "Onze inzet is om mensen en organisaties te activeren en te verbinden, waarbij iedereen meetelt en meedoet. Om het welzijn in de samenleving te bevorderen, gebruikmakend van de eigen sociale omgeving."

Met tussendoor enkele muzikale optredens door Timon en Judith van Dieren op resp. piano en fluit en een bezoek aan de diverse stands over bijvoorbeeld vermogensplanning, thuiszorg of relatiebemiddeling was er voor de ouderen van het eiland heel wat informatie verkrijgbaar en hadden ze een gezellige middag.
"We zijn een heleboel te weten gekomen, dingen waar we echt wat mee kunnen en anders nooit hadden geweten", zo reageerde een echtpaar desgevraagd. "We zijn blij dat deze bijeenkomsten georganiseerd worden!"