De opening van de expositie én de kick-off van de Maand van de Geschiedenis op Goeree-Overflakkee bestond onder meer uit het fabriceren van een nieuw Laantje van Middelharnis, het schilderij van Hobbema, dat te zien is in Londen (National Gallery).
De opening van de expositie én de kick-off van de Maand van de Geschiedenis op Goeree-Overflakkee bestond onder meer uit het fabriceren van een nieuw Laantje van Middelharnis, het schilderij van Hobbema, dat te zien is in Londen (National Gallery). Foto: Kees van Rixoort

Start Maand van de Geschiedenis

SOMMELSDIJK – Van Elco Brinkman staat er een jeugdfoto. Als klein ventje loopt hij aan de hand van zijn vader, de burgemeester van Stad aan 't Haringvliet. De ambtsketting ligt erbij. Even verderop hangt de 'mantel der liefde' van Richard Groenendijk en is de olympische plak van Aad van den Hoek te zien. Er zijn krantenknipsels van Ab Klink, een Gouden Strop van Tomas Ross, de fiets waarop wielrenner Koos Moerenhout tijdrijsuccessen boekte, en ga zo maar door. De expositie 'Eiland van Dromen' is zaterdag 3 oktober geopend in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee te Sommelsdijk.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De expositie zoomt in op eilanders die nationale bekendheid hebben gekregen. Louis Bouwmeester is ook zo iemand. Willem Walraven, Cornelis Verolme, Toine van Peperstraten, Youri Zoon, Pauline van Weel en nog tal van anderen komen aan bod. Het aardige van de expositie is dat niet alles bij elkaar staat, maar in het héle museum, tussen de vaste collectie. Coureur Arie Luijendijk is terug te vinden bij een boerenkar…

De expositie 'Eiland van Dromen' is een onderdeel van de eilandelijke invulling van de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. Thema dit jaar is 'Tussen Droom & Daad'. Goeree-Overflakkee sluit daarbij aan met een expositie in de bibliotheek te Middelharnis over niet gerealiseerde projecten. Zoals de megastad die de Rotterdamse burgemeester Thomassen op Goeree-Overflakkee voor zich zag, het Flakkeese vliegveld en de brug via Tiengemeten. Op 14 oktober houdt Hans Goedkoop in Het Rondeel een lezing over het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Een week later is de afronding van het project voor de basisscholen op Goeree-Overflakkee. De leerlingen kregen de gelegenheid om te kleuren, te dichten en verhalen te schrijven. Op 21 oktober worden de winnaars bekendgemaakt. De eilandelijke Maand van de Geschiedenis is een initiatief van historische vereniging De Motte, bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Streekarchief Goeree-Overflakkee en het Streekmuseum.

'Eiland van Dromen' is de hele maand oktober te zien in het Streekmuseum. Eilanden-Nieuws heeft samen met het Streekmuseum vier bekende eilanders geselecteerd, van wie in de komende vier vrijdagkranten een portret verschijnt. Het gaat om schrijver Tomas Ross, roeister Annemarieke van Rumpt, toneelschrijver Maarten Vonder en politicus Henk van Rossum.