De sleuteloverdracht op het strand voor de post van de ORB. Foto: Hans Villerius
De sleuteloverdracht op het strand voor de post van de ORB. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Nieuw materieel voor Ouddorpse Reddingbrigade

OUDDORP – Op het strand voor de post van de Ouddorpse Reddingbrigade (ORB) vond vrijdagmorgen 2 oktober de overdracht plaats van twee nieuwe voertuigen. Eén waarmee de brigademedewerkers met spoed over het strand kunnen en één waarmee ze met nóg meer spoed zich over 't zeewater kunnen verplaatsen.

Door Hans Villerius

Het vorige materieel heeft zo'n zeven á acht jaar dienst gedaan. Strand en zee als werkterrein vergen echter veel van machines en apparatuur, zodat er nodig weer nieuw moest komen: een strandreddingvoertuig en een waterscooter.

Nieuwste technieken

Het strandreddingvoertuig wordt voornamelijk ingezet bij ongevallen op het strand en bij patrouilles. Daarnaast is het voertuig geschikt voor lancering van een waterscooter of een klein reddingvaartuig. Met een waterscooter kunnen heel dicht onder de kust reddingsacties worden uitgevoerd. Beide voertuigen zijn van het merk Yamaha en werden geleverd door Mechanisatie Centrum Flakkee te Stad aan 't Haringvliet. Ze zijn voorzien van de nieuwste technieken en al het nodige zit erop. Voor het strandvoertuig zijn dat onder andere een 700 cc sterke motor, vierwielaandrijving, hoge en lage versnelling, sirene, blauw zwaailicht en oranje knipperlicht geïntegreerd in één lichtbak bovenop. De waterscooter is voorzien van veel elektrotechniek, vaarbediening met de stuurgrepen, de mogelijkheid om te remmen in het water, voorzieningen om een reddingsplank achterop mee te nemen en met de 1100 cc motor kan een topsnelheid worden bereikt van 80 km/u.

Overdracht

"De ORB zorgt voor veiligheid op het strand, dat zowel in de zomer als in de winter voor heel veel mensen een enorme trekpleister is", sprak burgemeester Ada Grootenboer vrijdagmorgen bij de overdracht van de nieuwe voertuigen. "Maar de ORB doet meer: ze geeft aan strandbezoekers voorlichting over veiligheid en tijdens strandevenementen heeft ze ook een toezichthoudende functie. In haar werk heeft ze goed materieel nodig, dat vandaag wordt vernieuwd. Ik vind het mooi dat dit door een lokale ondernemer werd geleverd, maar ik hoop dat jullie het niet veel nodig zullen hebben…"
Dat gezegd hebbende mocht ze uit handen van de leverancier de sleutels van beide nieuwe voertuigen in ontvangst nemen, om deze direct weer door te geven aan de mensen van de ORB. Daarmee was de overdracht een feit en werd het strandvoertuig meteen even uitgeprobeerd.

ORB

De ORB is aangesloten bij Reddingbrigades Nederland en heeft een toezichthoudende en dienstverlenende taak voor mens en dier in de ruimste zin van het woord. Het gebied dat ze bewaakt betreft de badstranden 't Flaauwe Werk en het Noordzeestrand aan de Brouwersdam. Hier beschikt ze over twee strandreddingposten. Haar taak heeft ze van de gemeente Goeree-Overflakkee uitbesteed gekregen in het kader van de openbare orde en veiligheid.