Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Lammetjes in het najaar...

OOLTGENSPLAAT - Nooit of hoogstzelden komt het voor dat een schaap in het najaar lammetjes ter wereld brengt. Maar bij Adrie en Corrie Neels in Ooltgensplaat wel. Die konden hun ogen en oren dan ook niet geloven, nadat in de nacht van vorige week woensdag op donderdag 23 en 24 september in één van hun schuren twee lammetjes waren geboren: een zwartje en een witje.

Tekst en foto: Hans Villerius

Pas de vrijdag erop ontdekte Adrie het jonge spul in het weitje achter hun schuren, hoewel hij achteraf moet bekennen in genoemde nacht hetzelfde gerucht gehoord te hebben als altijd te beluisteren valt wanneer er lammetjes worden geboren. Dit via de babyfoon waarmee het binnenverblijf van de schapen is verbonden met de slaapkamer van Adrie en Corrie. En ook dochterlief had donderdags al opgemerkt lammetjesgeblaat gehoord te hebben, maar dat werd natuurlijk als onmogelijk van de hand gewezen. Totdat Adrie vrijdag tot z'n stomme verbazing met eigen ogen twee kleintjes met heftig zwiepende staartjes in de wei bij 't moederschaap zag drinken.
Op 31 januari jl. had ze al gelammerd en dat doet volgens Adrie een schaap maar één keer in een jaar. Daarna is in augustus jl. de ram weer bij het schaap geweest, voor lammetjes in januari volgend jaar. Maar kennelijk heeft niemand in de gaten gehad dat in april de ram nogmaals z'n best heeft gedaan. Of de geboorte van de lammetjes nu als supervroeg of superlaat geduid moeten worden, weten Adrie en Corrie dan ook niet precies. Corrie noemt 't vroeg, Adrie speelt op safe en houdt 't gewoon op zeldzaam. In ieder geval is 't een mooie 'act', zo in de aanloop naar Dierendag!
Voor de komende weken, waarin de dieren overdag nog buiten zijn, wil Adrie in de wei een verblijfje realiseren waarin ze terecht kunnen als het kouder wordt of wanneer 't regent. Na zo'n vier á vijf weken hebben de kleintjes zoveel weerstand dat ze wel wat kunnen hebben. Niettemin halen Adrie en Corrie om acht uur 's avonds het vee weer naar binnen. Het schapen houden is een hobby voor ze. In totaal hebben ze er een stuk of vijf, plus de lammetjes. "Als de 'r' in de maand zit, zijn de schapen vruchtbaar, weet Adrie. Bovendien is dit ras, de Bruine Swifter sowieso, erg vruchtbaar. Maar wat we hier nu hebben, dat zie je nooit!" Overigens is dit schaap altijd al een bijzonder exemplaar geweest, vertelt Adrie. "Het is er één van een vierling, wat op zich al heel bijzonder is. En ze groeide nog extreem hard ook, toen ze klein was. Als haar lammetjes ook van die bijzonderheden hebben, kunnen we dus nog aardig wat van ze verwachten..."