Tijdens '600 jaar Dirksland' is er ook een orgelestafette.
Tijdens '600 jaar Dirksland' is er ook een orgelestafette. Foto: Archief

600 jaar Dirksland: programma staat in de steigers

DIRKSLAND – Tentoonstellingen, rondleidingen, concerten, een filmavond, wie weet een optreden van "een bekende cabaretier". Dat alles – en nog meer – kunnen de bewoners van Dirksland volgend jaar tegemoet zien. Het dorp bestaat dan 600 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. Liefst voor en door zoveel mogelijk Dirkslanders.

Door Kees van Rixoort

Het programma staat in de steigers. Hier en daar is nog wat uitwerking en invulling nodig. Daarom roept de werkgroep 600 jaar Dirksland – bestaande uit bewoners, leden van de Dorpsraad en vertegenwoordigers van de gemeente – Dirkslanders op om actief mee te denken en mee te doen. De plannen werden dinsdag 22 september gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de Dorpsraad Dirksland. Het zou mooi geweest zijn: een ponton in het haventje van Dirksland, waarop een illusionist koning Willem-Alexander tevoorschijn tovert. Maar dat krijg je nooit voor elkaar, zei Gelein Ruts, die de plannen voor de viering van 600 jaar Dirksland presenteerde. Daarom is er na het dagdromen een werkgroep gevormd, die een wat realistischer programma in elkaar heeft gezet.

Het programma gaat zich afspelen tussen Koningsdag en Open Monumentendag. De opening is bewust op Koningsdag gepland, want dan zijn er veel mensen op de been in Dirksland. Die dag is er in ieder geval een concert – waarin het Flakkeese volkslied een rol zal spelen – en een toespraak van de burgemeester. Dorpelingen krijgen de gelegenheid gedichten en verhalen voor te lezen en twee Dirkslanders steken de draak met het dorp in voorbije tijden. Fiori Musicali geeft een concert en op het terrein van Den Hertog is een 'kofferbakmarkt'. In de kerk is een presentatie te zien over 600 jaar kerk en 600 jaar Dirksland.

Kunstroute

De werkgroep wil een kunstroute door het dorp creëren, het liefst langs werken van Rien Poortvliet, die de omgeving herkenbaar in beeld heeft gebracht in zijn boek 'Langs het tuinpad van mijn vaderen'. Mocht dit niet lukken, dan kunnen schildersezels met oude foto's in het dorp worden geplaatst. Kinderen van de basisscholen krijgen de vraag of ze een schilderij, tekening of collage willen maken en achter het raam zetten. Zo krijgt de kunstroute nog meer cachet. De schilderijen of foto's en de creatieve producten van de kinderen zijn de gehele feestperiode te zien: van eind april tot begin september.

Op het programma staan verder fototentoonstellingen in bijvoorbeeld het ziekenhuis, de Geldershof en het activiteitencentrum van Careyn. Iedere eerste zaterdag van de maand is er een rondleiding door Dirksland onder leiding van een gids. In de Geldershof en Vroonlande zijn filmavonden en/of diavoorstellingen gepland. De jaarmarkt van de Gereformeerde Gemeente sluit ook aan bij het dorpsjubileum. Als de avond met de bekende cabaretier doorgaat – dat is nog niet zeker – dan zal De Gooye ongetwijfeld uitverkocht zijn, zo is de verwachting. Zeker omdat hij tijdens zijn voorstelling "iets speciaals" gaat doen.

600 jaar Dirksland wordt ook gevierd met een orgelestafette, met onder anderen Martin Mans en Anton Weenink, en een tentoonstelling van oude voertuigen. De afsluiting op 10 september valt gelijk met Open Monumentendag en de jaarmarkt van de Hervormde Kerk. De werkgroep voegt er muzikale optredens, oude ambachten in actie en een afsluitend vuurwerk aan toe. Ruts sloot zijn presentatie af met de oproep aan de bewoners van Dirksland om mee te doen met de verdere invulling, uitwerking en uitvoering van het programma. Gert-Jan van der Valk, directeur van FidesWonen, meldde dat de corporatie een leefbaarheidsbudget heeft, waaruit financiële bijdragen komen voor goede ideeën. Overigens bestaat een van de rechtsvoorgangers van FidesWonen volgend jaar honderd jaar: woningbouwvereniging Dirksland werd in 1916 opgericht.

Mogelijk verschijnt volgend jaar een special van 'De Ouwe Waerelt', historisch tijdschrift voor Goeree-Overflakkee, over 600 jaar Dirksland. Eerder verscheen een special over Goedereede, dat in 2012 vierde dat het zevenhonderd jaar stadsrechten had.