Afbeelding
Foto: Hans Villerius

'De economie groeit, maar niet hard genoeg'

Het was woensdagmorgen 23 september op Goeree-Overflakkee weer tijd voor het traditionele Prinsjesdagontbijt van Visser & Visser Accountants- Belastingadviseurs. Dit jaar werd het gehouden in Werelds aan het Strand te Ouddorp, waar veel eilandelijke ondernemers 's morgens heentrokken om te worden bijgepraat over de belangrijkste regelingen die Prinsjesdag vorige week dinsdag bracht. Intussen kon worden genoten van een compleet verzorgd ontbijt en was er voldoende gelegenheid om te netwerken. Van de in totaal zeven keer dat Visser & Visser een Prinsjesdagontbijt houdt op verschillende locaties in Nederland, was het in Ouddorp de derde bijeenkomst in deze serie. Mr. Harold van den Berge, partner en belastingadviseur bij Visser & Visser, schetste voor zijn gasten weer in korte trekken de meest in het oog springende maatregelen en wijzigingen in de financiële/fiscale regelgeving die uit de Miljoenennota en uit het nieuwe Belastingplan voortvloeien. Maar ook was er weer een gastspreker, ditmaal in de persoon van architect en ontwikkelaar Matthijs Zeelenberg, die voor Goeree-Overflakkee een speciale boodschap had: maak van wonen een economie.

Tekst en foto's: Hans Villerius

"Het eiland kan snel wegzakken door de bodem van de economie", zo gaf Zeelenberg aan. "De grootste bedreiging hierbij is krimp. De vitaliteit van de woonkernen gaat dan verloren, terwijl we met onze mooie delta juist zo veel zouden kunnen doen. We hebben maar vier procent van het eiland nodig om het weer gezond te maken, en totaal anders. Er is immers behoefte aan bijzondere dingen. Daar hebben we hier ook volop mogelijkheden voor, door gebruik te maken van de kwaliteiten van ons eiland, maar dat doen we niet." Volgens Zeelenberg is dit de oorzaak van de krimp en om dat te doorbreken zouden er, verdeeld over 15 jaar, op Goeree-Overflakkee 4000 woningen bijgebouwd moeten worden. "En dan niet steeds hetzelfde doen maar iets heel anders, iets maken wat we nog niet eerder zagen. Niet in nieuwe vakjes blijven bouwen en binnendijks, maar achter de dijk gaan wonen, bouwen met de natuur, passend in het bestaande landschap. Dit door kustverlenging en landinwaarts water en wooneilandjes te realiseren en daar te gaan wonen. Hiermee creëer je een nieuwe economie. Dit zal een investering vragen van 200 miljoen euro, maar jaarlijks een economie opleveren van 42 miljoen euro." Zeelenberg ziet hier mogelijkheden voor bij Middelharnis en bij Stellendam, met ertussen een vaarverbinding met natuurlijke stromingen. "Dan wordt Middelharnis het Sneek van Goeree-Overflakkee. Dit vraagt wel een breed (uit)gedragen visie en presentatie van creativiteit. Én snel handelen. Anders gaat 't op Voorne-Putten gebeuren en hebben we hier 't nakijken. Het kan, maar we moeten het gezamenlijk doen."

Miljoenennota

"De economie doet 't beter dan verwacht, maar nog niet goed genoeg. Er gaan nog steeds bedrijven failliet". Met die woorden zette Harold van den Berge zijn 'algemene beschouwingen' in op de jongste Miljoenennota en het Belastingplan. "Toch zet de economische groei zich in de breedte door, niet alleen binnen 's lands grenzen, maar ook in Europa. Dat geeft een betere positie voor de overheidsfinanciën. Er is nog steeds een begrotingstekort, zij het afnemend, maar het overheidsboekje is afhankelijk van de ontwikkelingen in de economie", aldus Van den Berge. "Voor de economie is werkgelegenheid probleem nummer één. Die is in ons land nog steeds te groot. Wereldwijd zijn we zelfs koploper. Het moet aantrekkelijker worden gemaakt om te werken." Ook wees hij op de noodzaak om ondernemersfinanciering beschikbaar te stellen, waarmee ondernemers financieel in staat worden gesteld om de economie een impuls te geven. "Naast banken zullen daarom ook Europese fondsen en andere (sector)fondsen gelden beschikbaar moeten stellen en zullen we daar gebruik van moeten maken", zo klonk het in Werelds aan het Strand.

Belastingplan

Met betrekking tot het Belastingplan 2016 citeerde Van den Berge de stelling van de Raad van State, die het "een gemiste kans" noemde dat er geen belastinghervormingen komen. "Er moet vijf miljard euro aan lastenverlichting komen. Dat kost geld en dat moet je uit belastinghervormingen halen", zo legde Van den Berge uit.
Daarnaast stond hij kort stil bij enkele maatregelen, zoals het Inkomstenbelastingtarief in Box 3, dat gedifferentieerd zal worden zodat hier een andere fiscale druk ontstaat. "Een slechte zaak", zo oordeelt Van den Berge. "Het zal stimuleren risicobeleggingen aan te gaan." Verder wees hij op de mogelijkheid om als ondernemer druk in Box 3 voor te komen door geldelijk vermogen in de B.V. te stoppen in plaats van dit op de privérekening te laten staan. Ook de werkkostenregeling passeerde de revue, evenals de flink afnemende subsidie op hybride auto's. Tot slot gaf de fiscalist de aanwezigen een 'to do list' mee, een boodschappenbriefje voor waar ze de komende tijd aan zouden moeten of kunnen werken.