Wethouder Tollenaar (links) feliciteert voorzitter Benink met het nieuwe verenigingsgebouw. Ze hebben zojuist de vlag gehesen Foto: Kees van Rixoort
Wethouder Tollenaar (links) feliciteert voorzitter Benink met het nieuwe verenigingsgebouw. Ze hebben zojuist de vlag gehesen Foto: Kees van Rixoort Foto: Adri van der Laan

Nieuw havengebouw in Herkingen is ook 'elektriciteitscentrale'

HERKINGEN – "Een parel in de ontwikkelingen rond de Grevelingen. Dit gebouw draagt bij aan een hoogwaardige en unieke beleving van dit gebied." Wethouder Tollenaar stak zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken toen hij zaterdag 26 september de officiële opening mocht verrichten van het nieuwe havengebouw van de Watersportvereniging Herkingen.

Door Kees van Rixoort

Het nieuwe havengebouw staat op de plaats van het gesloopte pand van de Herkingse watersportvereniging, dat te klein en te oud was. Het nieuwe gebouw, een creatie van architect Krijn Ratsma en Z-Wonen, is groter. Op de begane grond bevinden zich het havenkantoor, een vergaderruimte en uitgebreide sanitaire voorzieningen. Op de eerste verdieping is een ontmoetingsruimte met veel glas, dat een magnifiek uitzicht biedt op de haven en de Grevelingen.

Het gebouw heeft een nautische uitstraling door de patrijspoorten, het 'verrekijkerraam' dat de haven zichtbaar maakt vanuit de vergaderruimte en de zwarte steen. Het golvende dak refereert aan de golven, terwijl anderen er zwevende vogels in zien. "Er is niet bezuinigd op uitstraling", zegt de architect.

Zonnepanelen

Het golvende dak heeft ook praktische nut. Door deze vorm is er meer ruimte voor zonnepanelen. Het dak ligt helemaal vol. Daarmee is het havengebouw meer dan energieneutraal. De panelen op het dak wekken niet alleen elektriciteit op voor het gebouw zelf, maar ook voor de boten aan de steigers. Niet voor niets noemt architect Krijn Ratsma zijn creatie een 'elektriciteitscentrale'. Ook bij het verwarmen en ventileren van de diverse ruimten én bij het verwarmen van het douchewater is goed op het energieverbruik gelet. Daarmee overtreft het gebouw de eisen ruimschoots als het om duurzaamheid gaat en past het ook naadloos bij de Blauwe Vlag die bij de Herkingse haven wappert.

Ratsma heeft bovendien een interessante boodschap voor mensen met bouwplannen: duurzaamheid kost geen geld, maar levert juist geld op. Zonder zonnepanelen was het nieuwe havengebouw duurder geweest, of minder uitgebreid.

Voorzitter Jaap Benink van de watersportvereniging is zeer te spreken over het nieuwe gebouw. Hij roemde de duurzaamheid, energiebesparing en het comfort. "Een fantastisch pand." Benink bedankte het bestuur, dat het initiatief nam voor de nieuwbouw, de bouwcommissie, de architect, de aannemer en onderaannemers, en – last but not least – de vrijwilligers, die alleen de laatste drie weken al zeker duizend uren zelfwerkzaamheid in het gebouw hebben gestoken.

De voorzitter meldde dat het goed gaat met de in 1971 opgerichte vereniging. Waren er vijf jaar gelden nog 413 leden, in 2015 stond de teller op 563. "En dat in een tijd dat de watersport zou vergrijzen en de watersportverenigingen met moeite hun ligplaatsen gevuld kunnen krijgen. Wij hebben veel aanwas, zowel van gezinnen met kinderen als van tweeverdieners. Samen met de wat oudere leden is er een mooie mix." Benink deed een oproep aan 'de jonge garde' om mee te denken over de toekomst en zitting te nemen in het bestuur. Ook benadrukte hij het belang van samenspraak en samenwerking met 'de buren', Marina, en de gemeente Goeree-Overflakkee. "Zonder samenwerking heb je veel te verliezen, met samenwerking heb je veel te winnen."

Gedrevenheid

Daarop hesen Jaap Benink en wethouder Frans Tollenaar de verenigingsvlag in de top van de nieuwe mast, waarmee het nieuwe verenigingsgebouw officieel was geopend. Maar niet nadat de wethouder de gedrevenheid van het bestuur en de leden én de nieuwe parel aan de Grevelingen had geprezen. "Hiermee heeft u Herkingen op de kaart gezet." Tollenaar plaatste de ingebruikname van het havengebouw in het grotere kader van ontwikkelingen in de zuidwestelijke delta, waaronder de mogelijke terugkeer van getij in de Grevelingen en de toekomstige verbinding tussen de Grevelingen en het Haringvliet via de Scharrezee.

Belangrijke datum: 3 mei 1971

De watersportvereniging Herkingen is opgericht op 3 mei 1971. Directe aanleiding was het sluiten van de Grevelingen, waarmee het getij in de haven van Herkingen stil kwam te staan. Ook dat gebeurde op 3 mei 1971. Zou dit het einde van de mooie, toen nog kleine haven van Herkingen inhouden? Dat was niet wat een aantal inwoners uit het dorp voor ogen hadden, want tot dan ging bijna iedere dorpeling voor of na school- of werktijd wel even naar de 'koaie' om te zien welke schepen er lagen en hoe het water was.

Zo kwamen op de avond van 3 mei 1971 een vijftal inwoners bij elkaar om over de 'stilstand' in de haven te praten. En die avond is door hen Watersportvereniging Herkingen opgericht. De eerste voorzitter was Leen van der Velde.

Eind jaren zeventig bleek de aanwas van leden zo groot dat de tijd rijp was voor het realiseren van een nieuwe haven, gelegen ten westen van de oude haven. In het voorjaar van 1981 werd deze nieuwe jachthaven opengesteld voor leden en passanten. Dit onder dagelijks toezicht van een fulltime havenmeester en met een modern havenkantoor met geprezen sanitaire voorzieningen. Dit gebouw is nu geschiedenis. In 2012 volgde de uitbreiding van de jachthaven. En in 2015 dus de opening van het nieuwe havengebouw.