Syrische leerlingen in de Internationale Schakelklas. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Syrische leerlingen in de Internationale Schakelklas. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen Fotografie

Syrische leerlingen op RGO in Internationale Schakelklas

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op drie locaties zette waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker zich maandag in op het onderwerp Vluchtelingen. In de ochtenduren sprak hij met de Veiligheidsregio in Rotterdam. Vervolgens hoorde hij "signalen uit het veld" bij zijn bezoek aan de Regionale Scholengemeenschap Goeree-Overflakkee (RGO) aan de Koningin Julianaweg in Middelharnis, waar sinds vorige week een ISK (Internationale Schakelklas) voor Syrische leerlingen is gestart. Daarna spoedde hij zich samen met burgemeester Ada Grootenboer naar het Provinciehuis in Den Haag, waar de Commissaris van de Koning Jaap Smit alle burgemeesters uit de Zuid-Hollandse gemeenten had opgeroepen om van hen te vernemen hoe de opvang van vluchtelingen verloopt, welke problematiek men tegenkomt en op welke wijze de Provincie ondersteuning daarbij kan bieden.

Door Jaap Ruizeveld

In het RGO-complex in Middelharnis kreeg de heer Lokker informatie en toelichting op het vorige week begonnen ISK-project van rector Arie Cové, Marleen v.d. Schoot (coördinatrice onderwijs ISK) en de docenten Van Kampen en Van Gerwen. Overigens niet alleen informatie uit de eerste hand van de direct betrokkenen. Ook inzicht in de problematiek die het project, zeker voor wat betreft huisvesting, met zich meebrengt. Daarnaast de zorg-aandacht die nodig is voor een ondersteuningsteam (er zijn ook leerlingen van buiten het eiland). Lokker vond deze informatie belangrijk, omdat hij die kon inbrengen bij het gesprek met de Commissaris van de Koning, maar ook kon delen met Ada Grootenboer. Hij nodigde rector Cové tevens uit zo snel mogelijk knelpunten op papier te zetten, zodat die in het college aan de orde gesteld kunnen worden. Samenwerkingsoverleg met de gemeente en het onderwijsveld (v.o. en p.o.) noemde de rector een belangrijke factor om vervolgstappen te kunnen zetten. Alle items, bekostigingsvragen e.d., dienen immers goed aan de orde te komen.

Nederlandse taal

De ISK (Schakelklas) op de RGO in Middelharnis telt op dit moment 9 Syrische leerlingen, in leeftijd variërend van 13 tot 17 jaar. Vijf jongens en vier meisjes. Twee van hen komen uit Bruinisse, drie uit Hellevoetsluis en vier leerlingen wonen op het eiland. Volgende week komen er twee leerlingen van het eiland bij en naar verwachting zal dit aantal voorlopig blijven toenemen.

Lees verder op pagina 3.