Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Cantateconcert Fiori Musicali

MIDDELHARNIS - Kamerkoor Fiori Musicali zingt op zaterdag 10 oktober in de Hervormde Kerk aan de Ring van Middelharnis. Deze locatie is bekend terrein voor het koor en ook dit keer zal er een aansprekend programma ten gehore worden gebracht.

Het koor wordt begeleid door het professionele Orion barokensemble. De muzikale leiding is in handen van Sietse van Wijgerden.
Johann Sebastian Bach (1685-1750) behoeft nauwelijks verdere toelichting, hij is de onbetwist grootmeester van de barokmuziek. Voor de kerkelijke erediensten schreef Bach bijna 300 cantates, waarvan er 202 bewaard zijn gebleven. Tekst en muziek vormen een onlosmakelijk geheel. Bach had voor de uitvoering van de cantates de beschikking over een eigen koor. Hij was van 1723 tot aan zijn dood in 1750 cantor van het Thomanerchor in Leipzig. Dit jongenskoor is verbonden aan een kostschool waar de nadruk lag en ligt op de muzikale ontwikkeling. Het koor en de opleiding bestaan nog steeds, de historie ervan gaat terug tot 1212. Fiori Musicali koos uit dit rijke oeuvre drie aansprekende cantates:

Meine Seel erhebt den Herren (BWV 10), Liebster Gott, wenn werd ich sterben (BWV 8) en Halt im Gedächtnis Jesum Christ (BWV67).

Ter afwisseling zingt Fiori ook nog werken van twee andere componisten. Van Johann Hermann Schein (1586-1630) zingt het koor delen uit Israels Brünnlein, muziek van een bijzondere schoonheid. Deze vroegbarokke motetten componeerde Schein in 1623 te Leipzig. In die stad werd ook hij in 1615 aangesteld als cantor van de Thomaskirche. In dat opzicht was Schein voorganger van J.S.Bach.

Met Johannes Brahms (1833-1897) wordt een sprong gemaakt naar de laat-romantiek.

Drei Motetten, voor vier- en achtstemmig koor, zijn de laatst gecomponeerde koorwerken van Brahms. De invloed van Bach en Schütz is hoorbaar, maar Brahms laat in deze muziek vooral zijn eigen stem klinken.

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de Kerk, Ring van Middelharnis. Aanvang concert 20.00 u, inloop vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs € 12,50, jongeren tot en met 17 jaar € 10,00.