De kopgroep na 1 km met Tommy Staal (568) en Erwin Poldervaart (951) als winnaars op de 5 en 10km met Timo de Geus (516) en Maikel Peeman (links). Foto: Bert Spits.
De kopgroep na 1 km met Tommy Staal (568) en Erwin Poldervaart (951) als winnaars op de 5 en 10km met Timo de Geus (516) en Maikel Peeman (links). Foto: Bert Spits. Foto: Bert Spits

Erwin Poldervaart soleert naar winst in 12e Tieleman Keukens Run

SOMMELSDIJK - Ook dit jaar vormde de Tielemanloop de openingswedstrijd van het Van Buuren Circuit. Ondanks de vele regenval in de voorgaande dagen, en ook in de ochtend, hadden de lopers prima omstandigheden, het was droog en zelfs de zon ging schijnen, alleen de stevige wind was een lastige factor, in de vlakke Sommelsdijke polders had deze vrij spel. Erwin Poldervaart uit Zuidland was de beste op de 10 km, hij won na een imponerende solo.

Het was Vincent Versaevel die om 13.00u voor 154 lopers op de 10km en 64 op de 5,2 km het startschot loste. Direct vanuit de start ontstond een kopgroep met Tommy Staal (AV56), Timo de Geus (Spirit), Maikel Peeman en David Bouman namens AV Flakkee. Deze vier liepen de 5,2km en maakten de wedstrijd al snel hard. Erwin Poldervaart (Pallas93) zat ook in de kop, hij liep de 10km en had in de openingsfase nog wat profijt van dit groepje. Bouman was de eerste die eraf moest, Peeman was de beste Flakkeese atleet op de korte afstand maar ook hij kon het tempo van Staal en De Geus in de laatste 2km niet bijhouden. Met nog één km te gaan waren het Staal en De Geus die samen liepen, Staal plaatste een aanval en won in 17.12, zijn voorsprong op De Geus was daarmee 8sec. Maikel Peeman werd derde in 17.57 en wist daarmee David Bouman (18.11) voor te blijven, al maakte Bouman in de slotfase nog wel iets van zijn achterstand goed. Amber Hulleman (Spirit) was met 21.24 de snelste dame.

Op de 10 km was de strijd om de overwinning snel beslist. Na 3km splitsten de routes van de 5 en 10 km en moest Poldervaart alleen verder. "Op de stukken tegenwind had ik best een maatje kunnen gebruiken maar ik had een lekker ritme en kon het tempo strak houden", aldus Poldervaart. Achter hem ontstond een groep van twaalf atleten met daarbij o.a. Fouad Fertoute (Spirit), Wim Padmos (Pallas93) en namens Flakkee John Arensman, Edwin Stolk, Ricardo Sint Nicolaas en Eric Wolfert. In het begin stond de wind fors op de kop, de meesten hielden daarom hun kruid droog. Toen de groep na 4km de Oudelandse Dijk opdraaide was het Fertoute die met de wind in de rug hard doortrok en de forcing voerde, Sint Nicolaas was de enige die mee kon. Wolfert kwam er net niet meer bij en vond vlak achter hen in Padmos een goede metgezel. Arensman zat nog in de restanten van het groepje, Stolk liep hier iets achter. In de dameswedstrijd had Vanessa Hartman (Voorne Atl) een lichte voorsprong op Monique Verscuure (AV56), zij maakten er een spannende strijd van op het mooie parcours.

Voor Poldervaart was er nog maar één concurrent, dat was de klok, zijn doel was namelijk om onder de 33 minuten te finishen, en gezien zijn tussentijden zou dat er om gaan spannen. Door een sterke slotfase slaagde Poldervaart in zijn opzet, na 32.52 kwam hij als winnaar over de streep. Op 1.54min achterstand was Ricardo Sint Nicolaas de beste van de rest, in de laatste km wist hij weg te lopen van Fertoute en zij finishten in resp. 34.46 en 34.54. Patrick de Vos (AV56) werd vierde in 35.21 en wist daarmee nipt uit de greep van Eric Wolfert te blijven die als vijfde in 35.24 de finish passeerde. John Arensman was met 36.16 de derde Flakkeese loper in de top tien, Arensman eindigde als tiende. Bij de dames won Vanessa Hartman in 38.47, voor Monique Verschuure in 39.11 en Martine Lust in 42.49.

Ook bij de jeugd waren er een aantal veelbelovende Flakkeese successen. Amram-Boaz Brandwijk (1.24) uit Sommelsdijk versloeg Zedie Joppe (1.25) en Thom Tieleman (1.28) op de 400m. Op de 1000m zegevierde Yob van Dongen (Dirksland) in 3.59 en op de 2000m won Martijn Pille in 8.27. Judith van Dieren won deze afstand bij de dames in een keurige 7.47.