Reactie op 'Twintigers'

Mede naar aanleiding van de reacties op onze 'excuses' in verband met de plaatsing van de artikelenserie over 'Twintigers', wil Eilanden-Nieuws graag een verklaring geven.

De negatieve reacties van onze abonnees die we kregen op de serie twintigers gingen niet alleen over het interview met het homostel. Ook de vorige interviews waren onderwerp van discussie bij onze abonnees. De teneur van die reacties was: "Waarom biedt Eilanden-Nieuws een podium aan mensen met meningen als "niets te doen op zondag" en "winkels open op zondag", terwijl veel mensen op ons eiland (ook twintigers) daar anders over denken? Daarom schreven we in onze abonnee-editie een reactie, die weer een stroom van reacties opriep bij anderen.

We begrijpen – achteraf - dat onze reactie aanleiding kon geven tot misverstanden. De indruk is gewekt dat Eilanden-Nieuws discriminerend is tegenover LHBT'ers (Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen en Transgenders). Dit onjuiste beeld betreuren wij zeer, want hiervan is geen sprake. Wij erkennen dat onze formulering met betrekking tot het 'podium bieden aan een levensgevoel en -wijze' ongelukkig was en bieden dan ook onze excuses aan aan allen die zich hierdoor gekwetst hebben gevoeld!

In een gesprek met bestuursleden van Gay op Flakkee hebben we dit besproken en de bedoeling van onze reactie op de artikelenserie toegelicht. Er is afgesproken dat we contact zullen houden als het gaat over de positie van LHBT'ers in de eilandelijke samenleving.

Eveneens hebben wij een gesprek gehad met de geïnterviewden, Arjan en Menno. Zij waren terecht teleurgesteld n.a.v. onze verklaring, maar begrijpen onze intenties. Wij betreuren naar hen toe dat ze ongewild het middelpunt van discussie zijn geworden in de media en hebben daar onze excuses voor aangeboden.

Overigens staat Eilanden-Nieuws nog steeds achter de doelstelling van de interviewserie 'Twintigers', namelijk de twintigers van Goeree-Overflakkee aan het woord laten over hun band met het eiland. De serie krijgt binnenkort een vervolg in de vrijdagkrant.

Eilanden-Nieuws