Geen eerste paalslag maar toch een officiële starthandeling, verricht door Janneke Koningswoud en wethouder Daan Markwat. Foto: Hans Villerius
Geen eerste paalslag maar toch een officiële starthandeling, verricht door Janneke Koningswoud en wethouder Daan Markwat. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Wederopbouw hart van Nieuwe-Tonge van start

NIEUWE-TONGE – De wederopbouw van Nieuwe-Tonge lijkt begonnen. Althans, van de wijk Tuindorp, die eerder ten prooi viel aan de slopershamer. In het kader van de dorpsvernieuwing die Woongoed GO hier momenteel uitvoert, wordt deze buurt geheel opnieuw opgebouwd. Nieuwe woningen en een nieuwe inrichting van de leefomgeving moeten er een belangrijke kwaliteitsverbetering brengen. Vorige week donderdagmiddag 17 september werd de officiële start gegeven aan fase 1 van de nieuwbouw, die in totaal drie fasen omvat.

Door Hans Villerius

Die starthandeling had duidelijk een symbolische strekking. Niet alleen als het slaan van de 'eerste' paal, zo was de bedoeling, maar in 't bijzonder ook als herinnering aan de persoon van wijlen Piet Koningswoud en de grote inzet die hij als wethouder heeft gepleegd voor de dorpsvernieuwing in Nieuwe-Tonge. Na het plotselinge overlijden van Koningswoud, eerder dit jaar, heeft Daan Markwat diens plaats ingenomen als wethouder en was hij uitgenodigd de eerste paal te slaan. Maar Woongoed GO had ook Koningswouds echtgenote Janneke hiervoor gevraagd, zodat zij tijdens de eerste paalslag de plaats van haar man in kon nemen, om zo symbolisch deze taak op de nieuwe wethouder over te laten gaan. "Op deze manier blijft toch de naam van Koningswoud, die ook kernwethouder van Nieuwe-Tonge was, aan het dorp en aan de dorpsvernieuwing verbonden", zo liet directeur-bestuurder Simon van Nieuwaal van Woongoed GO weten tijdens de startbijeenkomst, die in Ons Dorpshuis gehouden werd.

Schoolvoorbeeld

Van Nieuwaal benadrukte ook de goede samenspraak met de bewoners bij de voorbereidingen van de bouwplannen en de goede harmonie waarin alles gegaan is. "Zo komen we 't zelden tegen. Weliswaar legden de bewoners de lat hoog voor wat de nieuwe woningen moeten bieden: gemak, kwaliteit, energiezuinig, een gevarieerd assortiment en lage huurprijzen, maar aan de meeste wensen kon worden tegemoetgekomen."
Ook wethouder Daan Markwat prees het verloop van de planontwikkeling: "een schoolvoorbeeld van hoe herstructurering in de toekomst plaats moet vinden. Kwaliteitsverbetering realiseren is méér dan slopen en nieuwbouwen! Daarnaast was de samenwerking optimaal. We zijn dan ook blij met de goede relatie tussen de gemeente en woningcorporaties."

Lees verder op pagina 6