Afbeelding
Foto: Hans Villerius

3e Kiwanis Barrelrun levert € 12.000 op voor het goede doel

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het was vorige week medio september en voor Kiwanis Goeree-Overflakkee betekent dat tijd voor de inmiddels traditionele Barrelrun. Het is één van de acties die de eilandelijke serviceclub jaarlijks organiseert voor het goede doel: het welzijn van het kind. Dit jaar werd de Barrelrun gehouden van 17 t/m 19 september, en de opbrengst was weer hoger dan de vorige keer: € 12.000. Met dit bedrag werden ditmaal twee goede doelen bedacht, die afgelopen zaterdagmiddag beide een cheque van € 6.000 in ontvangst mochten nemen.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Het was de derde editie van de Barrelrun die vorige week werd gehouden. De naam van het evenement geeft het al aan: deelnemers aan de run – iedereen kan zich ervoor opgeven – komen met oude auto's naar de start. De wagens mogen voor niet meer dan € 500 á € 1.000 op de kop zijn getikt, maar ze moeten wel APK-gekeurd en verzekerd zijn. En aan de auto die het origineelst is opgetuigd, natuurlijk met in achtneming van de wettelijke voorschriften, wordt de originaliteitsprijs uitgereikt: een fraaie beker. Maar dat is niet alles. De deelnemers aan de run – veelal ondernemers – gaan met hun wagens drie dagen op stap, om een programma af te werken dat de Barrelorganisatie voor ze heeft samengesteld. Daar zitten ook een paar opdrachten tussen waarvan de uitvoering eveneens meeweegt in het toekennen van de originaliteitsprijs. Opdrachten ook die een ware beproeving zijn voor de motoren van de barrels, zodat het een heuse prestatie is om weer veilig op het eiland terug te komen.

Ingrediënten

Hotelovernachtingen, diners en eventuele andere activiteiten – zoals dit jaar karten – zijn allemaal in het inschrijfgeld van € 500 per deelnemer inbegrepen. Maar het overgrote deel van dit bedrag gaat natuurlijk naar de begunstigden. Samenvattend heeft de Barrelrun dus drie ingrediënten: geld bijeenbrengen voor het goede doel, drie dagen lang netwerken met elkaar én genieten van gezelligheid en gein.

Kakelbont

Dat laatste begon al op het verzamelpunt, vorige week donderdagmorgen op het parkeerterrein bij Tieleman Keukens, toen het ene na het andere vehikel aan kwam zetten, al op afstand te horen of te zien door de velerlei soorten geluiden die de barrels voortbrachten. Claxons, sirenes, koeiengeloei, hese vrachtwagenhoorns en allerlei ander gehoest en gesnerp kwam voorbij, evenals diverse knipper- en zwaailichten; maar ook de opsmuk waarmee de wagens waren opgetuigd zorgden voor een kakelbonte optocht, waarvan menig barrel flink op de lachspieren werkte als die op het verzamelpunt verscheen.

Gein

Na een smakelijk ontbijt bij Werelds Inside gingen de 47 deelnemers met 22 barrels – zes meer dan vorig jaar – op weg, naar België. Tijdens het verblijf bij de zuiderburen moesten originele foto's worden gemaakt, natuurlijk met de barrel in de hoofdrol. Bijvoorbeeld naast een identieke wagen, of met een dame op de auto, of met alle vier de wielen in het water. Maar ook werd onderweg de nodige gein uitgehaald. Voor een enkele wagen resulteerde dit in een landing in een sloot, maar met inzet van een paar andere wagens werd 'ie weer overeind gezet en kon die z'n weg vervolgen. En als je dan toch aan 't dollen bent met een wagen waarvan je weet dat 'ie daarna naar de sloop gaat, wat let je dan nog om ook niet even, maar toch weer wel voorzichtig, botsautootje te spelen? Voor twee barrels leverde dat – zaterdagmiddag vlak voor de eindstreep – een lekke radiateur op, zodat die niet meer aan de finish verschenen. Maar, zo lieten de Barrelaars na afloop weten, "we hebben vréselijk gelachen…!"

Goede doelen

Het eindpunt van de route was het bedrijf JD Repair te Stellendam van Jaco van Oostenbrugge, één van de initiatiefnemers en medeorganisatoren van de Barrelrun. Hier werden de wagens weer opgesteld, onder de modder, grasplakken, of hier en daar een deuk. En het was voor deze keer zelfs geen enkel probleem als op de auto's werd gelopen en gesprongen.
Maar na alle gein kon aan 't eind van de zaterdagmiddag toch serieus de opbrengst van de derde editie van de Barrelrun worden bekendgemaakt en konden de twee goede doelen blij verrast hun cheques in ontvangst nemen. Dat zijn het Prinses Beatrix Spierfonds, voor onderzoek naar de spierziekte SMA. Hieraan lijdt Jasmijn Tanis uit Ouddorp en zij mocht deze cheque in ontvangst nemen. Bovendien wordt er € 500 beschikbaar gesteld waarmee Jasmijn aan zwemactiviteiten deel kan nemen, omdat ze dit zo graag doet. Het andere goede doel is Stichting G-O Special Kids, die sport- en bewegingsactiviteiten organiseert voor kinderen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische belemmering en die daardoor niet naar een sportvereniging kunnen.

Originaliteitsprijs

Ook de winnaar van de originaliteitsprijs werd bekendgemaakt. Het bleek het team Scarabee te zijn, dat gevormd wordt door Marc Markwat, Ernst Verhoef en Marco van Kempen. Ze hadden een skybox op hun barrel gemonteerd, waaruit aan het ene eind een helm kwam met een kop erin en aan het andere eind de punten van twee laarzen schoenen.
Met een afsluitende barbecue werd de derde Kiwanis Barrelrun afgesloten. Organisatoren, deelnemers en begunstigden kunnen weer terugkijken op een geslaagd evenement, dat mede mogelijk wordt door de bijdragen van sponsors.

Zie voor een filmpje www.eilandennieuws.nl.