Inrichting en beheer van landgoederen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Bij de bespreking van het bestemmingsplan Ruimte voor Ruimte stelde de VKGO-raadsfractie vragen over de inrichting en het beheer van landgoederen binnen de gemeente. Het college geeft aan, dat voor alle landgoederen inrichtingsplannen zijn opgesteld. Deze zijn gebaseerd op en getoetst aan de destijds geldende regels voor nieuwe landgoederen, ten aanzien van type beplanting, aanleg wandelpaden, de situering van de landhuizen en de openbaarheid van het landgoed (90%).

Door Jaap Ruizeveld

Bij de bestemmingsplannen voor de nieuwe landgoederen zijn anterieure overeenkomsten afgesloten. In deze overeenkomsten zijn voorwaarden opgenomen over de aanleg en het beheer van de landgoederen. Op basis daarvan is de initiatiefnemer van een landgoedontwikkeling, of de rechtsopvolger daarvan, verantwoordelijk voor de aanleg van het landgoed overeenkomstig het inrichtingsplan. Ook het beheer van het landgoed na aanleg daarvan is een verantwoordelijkheid van de initiatiefnemer. Er geldt een instandhoudingsplicht.

Lust & Last

In de toelichting op de vragen van VKGO wordt specifiek gewezen op landgoed Lust & Last. Het gemeentebestuur is in gesprek met de eigenaar van dit landgoed. Geïnventariseerd wordt op welke onderdelen de inrichting van het landgoed afwijkt van het inrichtingsplan. Als blijkt dat de inrichting afwijkt van het inrichtingsplan worden afspraken gemaakt over de wijze waarop wel aan het inrichtingsplan voldaan kan worden.

Meer natuur

Een van de wezenlijke doelstellingen van het landgoederenbeleid is realisatie van meer natuur. Door aan de realisatie van landgoederen de voorwaarde te koppelen dat 90% van het landgoed openbaar moet zijn, wordt de natuurontwikkeling voor ieder toegankelijk. Juridisch moet de kanttekening worden gemaakt dat er sprake is van een privaatrechtelijke overeenkomst tussen gemeente en initiatiefnemer (of diens opvolger). Enkel de beide contractpartners zijn belanghebbende bij de overeenkomst.