Beter Wonen onderzoekt de mogelijkheden voor het bouwen van levensbestendige appartementen in Ouddorp.
Beter Wonen onderzoekt de mogelijkheden voor het bouwen van levensbestendige appartementen in Ouddorp. Foto:

Woningcorporatie Beter Wonen in gesprek met stakeholders

OUDDORP – Woningcorporaties hebben het moeilijk. Ze moeten samen miljarden afdragen aan de staat en hebben dus veel minder financiële armslag. Ook moeten ze zich beperken tot hun kerntaak: het bouwen en verhuren van sociale huurwoningen. Commerciële activiteiten zijn vrijwel niet meer mogelijk. Hetzelfde geldt voor maatschappelijk vastgoed, zoals scholen, buurthuizen en zorgcentra. Is het nog wel leuk om een woningcorporatie te zijn? Die vraag kwam nadrukkelijk aan de orde tijdens het stakeholdersoverleg, dat Woningbouwvereniging Beter Wonen Goedereede woensdagavond 16 september hield in De Dorpstienden te Ouddorp.

Door Kees van Rixoort

Aanleiding voor het overleg was het verschijnen van de koersnotitie 'Wonen op de Kop van Goeree'. Daarin heeft Beter Wonen Goedereede de koers bepaald voor de komende jaren. Ook is de strategie ten aanzien van de woningportefeuille geactualiseerd. Daarbij heeft de corporatie uiteraard sterk rekening gehouden met de mogelijkheden die de nieuwe, beperkende Woningwet biedt. Met andere woorden: wat nog wel mag en vooral wat niet meer.

Alle stakeholders die de woningcorporatie had uitgenodigd, waren present in De Dorpstienden. Met uitzondering van 'de bank'. Projectontwikkelaars, raadsleden, de wethouder, vertegenwoordigers van collega-corporaties en zorgorganisaties, architecten en huurders discussieerden lustig mee over de koers en de 'volkshuisvestelijke opdracht' van Beter Wonen. Dit gebeurde onder leiding van Carlo Muller van adviesbureau FM Consultants, die de corporatie begeleidde met het uitzetten van de koers.

"De corporaties hebben een flinke schop onder de kont gekregen", zei Muller. "Ze durven zich nog nauwelijks te bewegen. Toch zijn ze aan de bal. Want er is een grote groep mensen die de corporatie nodig heeft. De corporaties gaan ervoor, ze willen het spel met u spelen. Kom met ideeën om samen de klus te klaren." Dat was de aftrap voor een bijeenkomst van twee uur waarin geen enkele stilte viel.

De aanwezigen debatteerden aan de hand van drie thema's. Moeten woningen duurzaam of betaalbaar zijn? Hoe bedienen we de middeninkomens? En: Hoe houden we de kernen vitaal? Algauw bleek dat die drie vragen veel met elkaar te maken hebben.

Gemêleerd

Door ook de middeninkomens van huisvesting te voorzien, iets waarvoor nu minder mogelijkheden zijn, blijven buurten gemêleerd en komen er geen 'low income areas' of 'nieuwe Vogelaarwijken', zoals een van de stakeholders zei. Dat zorgt er bovendien voor dat kernen hun vitaliteit behouden en de leefbaarheid op peil blijft. Beter Wonen Goedereede wil middeninkomens graag blijven bedienen, ook nu de wetgever dat moeilijker maakt. Vooral omdat er niet of nauwelijks andere aanbieders van woningen zijn voor deze groep woningzoekenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen, omdat ze ook vaak tevergeefs bij de bank aankloppen voor een hypotheek. Het gevaar is dat middeninkomens ergens anders gaan wonen, in Hellevoetsluis of Spijkenisse bijvoorbeeld, met alle gevolgen van dien in een regio waar nog net geen demografische krimp is en waar de vitaliteit in de kleinere kernen onder druk staat.

De corporatie kan helpen door woningen te verkopen of gemengde complexen te bouwen. Vanuit financieel oogpunt is het wel gewenst dat dit laatste gebeurt in samenwerking met andere partijen, zoals projectontwikkelaars. Beleggingsfondsen zijn ook een optie, zo kwam tijdens de bijeenkomst naar voren. Gedurende het gesprek kwam er zelfs een 'een-tweetje' tot stand tussen de corporatie, een projectontwikkelaar, die in Dirksland al huurwoningen in de vrije sector aanbiedt, en een zorgorganisatie.

Dat was een mooi voorbeeld van het samenspel dat Beter Wonen voor ogen heeft en waar Carlo Muller op hintte toen hij aan het begin van de bijeenkomst een voetbal als metafoor presenteerde. "Je moet samenspelen en je hebt het complete speelveld nodig." Hij werkte de metafoor verder uit met voorzetten, inkoppers en een-tweetjes. Na afloop kregen alle stakeholders een voetbal mee om het samenspel voort te zetten.

<kader>

Duurzaam of betaalbaar?

Een duurzame woning – energielabel B of hoger, of 0 op de meter – is over het algemeen duurder dan een woning waarin nog geen energetische maatregelen zijn doorgevoerd. Aan de andere kant nemen de energielasten af. De vraag is of dit voordeel opweegt tegen een hogere huur.

Volgens sommige stakeholders van Beter Wonen Goedereede is dat niet het geval. Een huurder noemde een woning met een laag energielabel waarin de bewoners 's winters met een jas aan zitten. Dan gaat de rekening niet extra omhoog. Een vertegenwoordiger van een collega-corporatie zei dat veel huurders betaalbaarheid belangrijker vinden. Zij kijken vooral op de korte termijn en zijn blij als ze de huurpenningen aan het eind van de maand weer kunnen betalen. Dat duurzaamheid ook te maken heeft met het behoud van onze planeet, blijft in zulke omstandigheden al helemaal buiten beeld.