Hans Goedkoop (foto Merlijn Doomernik).
Hans Goedkoop (foto Merlijn Doomernik). Foto: Merlijn Doomernik

Maand van de Geschiedenis ook op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE – Vorig jaar was er al een kleine aanzet op Goeree-Overflakkee, maar nu, in 2015, staat de geschiedenis nog veel meer in de schijnwerpers tijdens de Maand van de Geschiedenis. Vier organisaties hebben de handen ineengeslagen: Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Historische Vereniging De Motte, Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en het Streekarchief Goeree-Overflakkee. Samen hebben ze een aantrekkelijk programma samengesteld voor een breed publiek, passend in het landelijke thema Tussen Droom & Daad.

Door Kees van Rixoort

De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland. Het vindt elk jaar plaats in oktober. Media, culturele, historische, literaire en toeristische instellingen zetten gedurende die maand historische thema's, personen en gebeurtenissen centraal. Ook de uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs staat op het programma tijdens de Maand van de Geschiedenis.

De vier partijen die de Maand van de Geschiedenis invullen op Goeree-Overflakkee willen met het programma laten zien en ervaren dat geschiedenis interessant is, zeker als het om de eigen omgeving gaat. Het eiland biedt veel aanknopingspunten om het thema van 2015 concreet vorm te geven. Denk aan de strijd tegen het water en het realiseren van verbindingen met 'de overkant'. Denk ook aan de vele verenigingen en stichtingen die zijn opgericht, veelal zonder subsidie. Daar komen ook begrippen als identiteit en trots bij kijken. Voor het museum, het archief, de bibliotheek en de historische vereniging is de Maand van de Geschiedenis bovendien een manier om de zichtbaarheid te vergroten. Naast de bekendheid met de lokale geschiedenis.

De kick-off van de eilandelijke invulling van de Maand van de Geschiedenis is op zaterdag 3 oktober. Dat gebeurt 's morgens om negen uur met een Flakkees ontbijt in het Streekmuseum. Het is het startschot voor een maand vol cultuurhistorische evenementen op Goeree-Overflakkee.

Dromen en daden

Zo is er een pop-up-tentoonstelling in de bibliotheek te Middelharnis, getiteld Tussen Droom en Daad. Deze is samengesteld door leden van De Motte en is de gehele maand oktober te zien. Tussen Droom en Daad toont plannen die ooit zijn bedacht, maar nooit zijn uitgevoerd. Een voorbeeld is de brug die Goeree-Overflakkee via Tiengemeten zou moeten verbinden met de Hoeksche Waard.

Het Streekmuseum schenkt aandacht aan nationaal bekende Flakkeeënaars en hun dromen en daden. Het gaat onder anderen om toneelspeler Louis Bouwmeester, weldoener Pauline van Weel, journaliste Nel Slis, politicus Elco Brinkman, de schrijvers Willem Walraven en Tomas Ross, voormalig minister Ab Klink, beeldhouwer Leo Vroegindeweij, wielrenner Aad van den Hoek, kitesurfer Youri Zoon, dramaturg en toneelschrijver Maarten Vonder, scheepsbouwer Cornelis Verolme en voormalig lid van de Tweede Kamer Henk van Rossum.

Hans Goedkoop

Op 14 oktober is de Avond van de Geschiedenis. Hans Goedkoop – historicus, auteur, literatuurcriticus en presentator van het geschiedenisprogramma Andere Tijden en de serie De IJzeren Eeuw – geeft dan een lezing over dromen en daden in de vaderlandse geschiedenis. Plaats van handeling is Het Rondeel te Middelharnis. Die avond is de pop-up-tentoonstelling Tussen Droom en Daad in Het Rondeel te zien. Een plaats reserveren voor de lezing van Hans Goedkoop kan via www.leerenbeleef.nl of aan de balie in de bibliotheek. Een kaartje kost 5 euro (inclusief koffie of thee).

Ook de jeugd komt aan bod bij de Maand van de Geschiedenis op Goeree-Overflakkee. Leerlingen van de groepen 1 tot en met 3 van de basisschool kunnen meedoen aan een teken-/kleurwedstrijd. Voor kinderen in de groepen 4, 5 en 6 is er een gedichtenwedstrijd en kinderen in de groepen 7 en 8 kunnen zich met elkaar meten in een verhalenwedstrijd. Vanaf 1 oktober zijn de resultaten – er zijn ruim 2000 kleurplaten verspreid – te zien in de bibliotheek te Middelharnis. De prijsuitreiking is aldaar op 21 oktober.

De Maand van de Geschiedenis op Goeree-Overflakkee wordt gesponsord door CuraMare, Complet Systèmes, Deciso, Trendco, Keppel Verolme en Schuring en Benschop notarissen. De gemeente subsidieert.