Laudando zingt psalmen

DIRKSLAND – De psalmen vormen voor velen een loflied, een uiting van dank of bron van troost. Over heel de wereld, in vele talen en in zeer verschillende stijlen hebben de psalmen vorm gekregen. Op zaterdag 19 september laat de Christelijke Oratoriumvereniging Laudando in de Hervormde Kerk van Dirksland deze veelzijdigheid horen.

Het psalmenconcert begint met het grootse en indrukwekkende slotkoor uit de bekende "Elias" van Mendelssohn. Hierin wordt psalm 8 vertolkt met als kerntekst: "Herr, unser Herrscher! Wie herrlich ist dein Name in allen Landen". Daarna worden de psalmen 42, 43 en 46 gezongen in bewerkingen van Howells, Mendelssohn en Goss. Na samenzang van psalm 46 zingt het koor de psalmen 97 en 98 van de Nederlandse componist
Willem Vogel. Vervolgens klinkt psalm 100 in twee verschillende bewerkingen: een Engelse compositie van Vaughan William en een Latijnse bewerking van de hand van de Nederlandse Hendrik Andriessen. Aansluitend zal deze psalm als samenzang worden gezongen.
De grote J.S. Bach ontbreekt niet op dit psalmenconcert. Psalm 103 wordt gezongen uit zijn Cantate BWV 28.
Tot slot staat psalm 150 op het programma. Allereerst in een vertolking van de Engelse componist Walmisley. Vervolgens klinkt de bekende en indrukwekkende uitvoering van de Franse componist César Franck. Als laatste wordt psalm 150 als samenzang gezongen, waarbij het koor een bovenstem zingt.

Klaas Bolt
De psalmen die als samenzang worden gezongen, zijn genomen uit de berijming uit 1773. Ze worden begeleid in de stijl van de Nederlandse organist Klaas Bolt, die precies 25 jaar geleden overleed. De organist en kerkmusicus Bolt heeft in de 2e helft van de 20e eeuw een grote bewustwording bewerkt
rondom de protestantse gemeentezang. Zijn uitgangspunt was, dat de organist dienend moet spelen en dat de psalmen ritmisch worden gezongen in een niet te hoog tempo. Klaas Bolt nam de tekst als uitgangspunt en liet de inhoud hiervan op meesterlijke wijze doorklinken in zijn muzikale begeleiding.
Gratis toegang
De toegang tot dit veelzijdige concert is gratis! Bij de uitgang zal een collecte worden gehouden ter bestrijding van de onkosten.
Het concert vindt plaats op zaterdag 19 september a.s. in de Hervormde Kerk van Dirksland. De kerk is open om 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.
De leiding van deze avond is in handen van dirigent Rinus Verhage. De koor-en samenzang wordt begeleid door organist Wim Diepenhorst.