Claudine van Peperstraten en Piet van de Ree.
Claudine van Peperstraten en Piet van de Ree. Foto: Mirjam Terhoeve

Kern met Pit biedt steuntje in de rug voor burgerinitiatieven

OOLTGENSPLAAT- Vanaf 1 september tot en met 31 oktober kunnen burgers die een goed idee hebben om hun buurt, streek of leefomgeving te verbeteren, zich aanmelden voor de wedstrijd Kern met Pit. Deze wedstrijd is een initiatief van de vereniging Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij (KNHM). De beste ideeën mogen deelnemen aan de wedstrijd. Als het lukt om het project binnen een jaar daadwerkelijk af te ronden, dan ontvangen de initiatiefnemers 1000 euro. Per Provincie is er bovendien nog eens 1500 euro extra beschikbaar voor het beste project en voor de landelijke winnaars komt daar nog eens een bedrag bovenop. De KNHM doet dit in het kader van Maatschappelijke betrokkenheid.

Tekst en foto: MIrjam Terhoeve

KNHM is een vereniging die bewoners begeleidt bij de verbetering van hun buurt, wijk of streek. De KNHM weet heel goed wat er bij komt kijken als je als bewoner een idee wilt realiseren. Ze hebben niet alleen jarenlange ervaring met bewonersinitiatieven, ze hebben ook heel veel adviseurs in huis die op vrijwillige basis de bewoners begeleiden. Zo wordt Kern met Pit georganiseerd door ruim 70 van die vrijwilligers. Voor de Kern met Pit-deelnemers is KNHM vaak net dat steuntje in de rug om het project voor elkaar te krijgen.

Financiële blijk van waardering

Piet van de Ree en Claudine van Peperstraten zijn twee van die 70 adviseurs en al 15 jaar met veel plezier en inzet betrokken bij de wedstrijd. "De Heidemaatschappij houdt zich al 100 jaar bezig met gebiedsontwikkeling", legt Piet uit. "Eerst was dat voornamelijk landschapsontwikkeling, later breidde het uit met maatschappelijke projecten. De vereniging Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij omvatte oorspronkelijk ook een ingenieursbureau. Dat bureau is nu zelfstandig en opereert onder de naam Arcadis. De medewerkers van Arcadis kunnen worden ingeschakeld als adviseur bij de wedstrijd Kern met Pit. Die wedstrijd bestaat sinds 1978. De KNHM wil echter niet fungeren als subsidieverstrekker, maar keert pas uit als het project goed is afgerond. Je moet het dus meer zien als een financiële blijk van waardering of als beloning. Voorop staat dat een groep vrijwilligers, al dan niet georganiseerd in een vereniging, iets doet waardoor de leefomgeving een oppepper krijgt of waarmee de saamhorigheid wordt bevorderd. Kern met Pit moet men bovendien niet verwarren met het Welzijnsfonds Oostflakkee. Ook dit fonds steunt burgerinitiatieven, maar werkt daarentegen wel wat meer als, eenmalige, subsidieverstrekker voor de voormalige gemeente Oostflakkee. Dit omdat het is ontstaan uit de boedel Bigge en de boedel Dabbe".

Coachen

"Deelname aan de wedstrijd opent heel veel deuren", vult Claudine aan. "Na de inschrijving bekijken de adviseurs welke initiatieven in aanmerking komen. Tijdens de startbijeenkomst op 23 januari 2016 kunnen de groepen zich per provincie presenteren. De beste ideeën kunnen definitief toetreden tot de wedstrijd. Tijdens de uitvoeringsperiode die loopt van januari tot en met december kunnen de deelnemers rekenen op onze steun. Wij als coaches staan klaar met tips, adviezen en vooral ook contacten. Zo kan men bijvoorbeeld een beroep doen op de professionele medewerkers van Arcadis. Zij kunnen helpen met bouwtekeningen en geven technisch advies, waardoor je goed beslagen ten ijs komt bij bijvoorbeeld de overheidsinstanties. Inmiddels hebben Piet en ik zelf ook de nodige ervaring opgedaan en kunnen zo nodig bijsturen en meekijken of er aan alle voorwaarden wordt voldaan om zodoende het project te laten slagen en de 1000 euro te ontvangen. Als het allemaal lukt kan men in januari 2017 naar de prijsuitreiking van de provincie en daar krijgt het beste project, naast een trofee, ook nog eens 1500 euro extra uitgereikt. In maart 2017 volgt de landelijke prijsuitreiking".

Gerealiseerde projecten

Op Goeree-Overflakkee zijn al verschillende projecten in de prijzen gevallen. De speelweide en de bank van mozaïek in Melissant en de dorpskrant van Nieuwe-Tonge. En dit jaar doen de Ollie B. Bommel wandelroute en het project 'Extra handen' in Ooltgensplaat mee met de wedstrijd. "Het is dus echt heel divers", beamen Piet en Claudine, die in de gehele provincie actief zijn. "Van moestuinen in de binnenstad, tot natuurspeeltuin. Van fitnessplein voor ouderen, dagverblijf met biljart tot aan een vissteiger en een eenzaamheidsproject. Heel leuke kleinschalige initiatieven die echt wat hebben toegevoegd aan een buurt of wijk. Daarnaast zijn er ook hele grote projecten, maar die worden voornamelijk begeleid door de KNHM zelf.
"Mochten mensen een leuk idee of project hebben, waarvan men vermoedt dat dit in aanmerking kan komen voor een financiële bijdrage, schroom dan niet om je aan te melden", adviseren ze tot slot. Dat kan nog tot 31 oktober. Heel veel informatie is te vinden op de website www.kernmetpit.nl. Uiteraard kan men voor vragen ook een mailtje naar phvanderee@chello.nl of naar claudinevanpeperstraten@gmail.com.