Jan van der Sluijs (links) ontvangt het certificaat uit handen van Jaap Sala. In het midden Ellen Essed die het proces voor de certificering heeft begeleid.
Jan van der Sluijs (links) ontvangt het certificaat uit handen van Jaap Sala. In het midden Ellen Essed die het proces voor de certificering heeft begeleid. Foto: Adri van der Laan

Voedselbank Goeree-Overflakkee ontvangt groen certificaat

MIDDELHARNIS – Tijdens de vrijwilligersavond kreeg het bestuur van de Voedselbank Goeree-Overflakkee een 'groen' certificaat overhandigd. Hieruit blijkt dat de organisatie voldoet aan de strenge eisen op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne, die ook voor Voedselbanken gelden.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Jaap Sala, oorspronkelijk afkomstig van Oude-Tonge, had de eer om het certificaat te overhandigen aan Jan van der Sluijs van de Voedselbank. Hij legde uit dat, in tegenstelling tot bij de start van de Voedselbanken, steeds meer eisen worden gesteld aan de kwaliteit van het voedsel dat de Voedselbank verstrekt aan hun klanten.
Het traject dat voedselbanken moeten gaan om in aanmerkingen te komen voor het certificaat is intensief. Ellen Essed heeft dit proces begeleid. Uiteindelijk bleek dat de eilandelijke Voedselbank hoog heeft gescoord. Men behaalde de hoogste score: 100 punten.
De heer Sala wees erop dat het werk van de Voedselbanken in Nederland steeds meer toeneemt. "Er moeten wekelijks 92.000 monden gevuld worden". Dit ondanks dat de selectie van de overheid heel streng is. Volgens Sala leven er nog veel meer mensen onder de armoedegrens. Bij het verkrijgen van voedsel zijn er wel hoopvolle ontwikkelingen, zoals de grootwinkelbedrijven als Lidl en straks AH, die levensmiddelen die 'over' zijn aan de voedselbanken schenken.