Waarnemend burgemeester Lokker en burgemeester Grootenboer bij de onthulling van één van de kunstwerken.
Waarnemend burgemeester Lokker en burgemeester Grootenboer bij de onthulling van één van de kunstwerken. Foto: Kees van Rixoort

Verleden herleeft bij Sommelsdijkse haven

SOMMELSDIJK – Vroeger lagen hier de schepen om suikerbieten, aardappelen en andere landbouwproducten af te voeren. Het was levendig in de haven van Sommelsdijk. Iets van dat beeld is sinds zaterdag 12 september terug. Er ligt weer een schip, een tjalk, en ook is het weeghuisje in ere hersteld. Allebei van metalen contouren. Het zijn kunstwerken van Jaap Reedijk, in staal gemaakt door Wim en Maarten de Roon. In aanwezigheid van heel veel belangstellenden vond zaterdagmiddag de onthulling plaats.

Tekst en foto's: Kees van Rixoort

De kunstwerken waren een wens van Sociëteit Rethorica, die dit jaar het 500-jarig bestaan viert en iets tastbaars wilde nalaten aan het dorp en het eiland. "Dat moest gerelateerd zijn aan de rijke geschiedenis van Sommelsdijk. Zo kwam voor ons de haven in zicht", zei Hein Mijs, Prinsche van Sociëteit Rethorica zaterdag. De kunstwerken zijn bekostigd vanuit de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, een project van de provincie Zuid-Holland en heel veel eilandelijke partners. De Erfgoedlijn is bedoeld om het cultuurhistorisch erfgoed onder de aandacht te brengen én erin te investeren. De havenkanalen, voorheen de levensaders van het eiland, en de havens staan daarbij centraal. Het initiatief van Sociëteit Rethorica om de geschiedenis van de Sommelsdijkse haven op een kunstzinnige manier te laten herleven past daar goed in.
De heren van Rethorica trokken zaterdagmiddag in vol ornaat vanuit de Remonstrantse Kerk aan de Voorstraat in processie naar de haven. Waarnemend burgemeester Lokker en burgemeester Grootenboer, die begin oktober weer aan de slag gaat, liepen mee in de stoet. Zij hadden, samen met wethouder De Jong, de nieuwe voorzitter van de Erfgoedtafel, een rol te vervullen bij de onthulling van de kunstwerken. Dat gold ook voor twee schuttersgilden uit het Brabantse Aarle-Rixtel, die de feestelijke bijeenkomst aan de haven opluisterden met tromgeroffel en vlagvertoon.
Waarnemend burgemeester Lokker benadrukte dat behoud van het gezamenlijke verleden niet genoeg is. "We moeten het ook levend houden." In een tijd dat alles is gericht op de toekomst en alles wordt uitgedrukt in termen van economisch nut, is het gemeenschappelijke erfgoed van grote waarde, betoogde Lokker. Zonder respect voor het verleden, raak je de weg in het heden kwijt. Hoe kan je dan op een zinnige manier bezig zijn met de toekomst?

Lees verder op pagina 3.