Afbeelding
Foto: Deltawind

Open Dag Windpark Battenoert

NIEUWE-TONGE - Deltawind is het oude windpark Battenoert aan het vervangen. Voor de zeven oude turbines uit 1996 komen er vier nieuwe in de plaats, die samen vier keer zo veel schoon opgewekte energie leveren: 40.000.000 KWH per jaar. Dat is genoeg voor ruim 11.000 huishoudens. De bouw van het nieuwe windpark ligt op schema. Iedereen is welkom om op zaterdag 26 september een kijkje te komen nemen.

Door Kees van Rixoort

Wie meer wil weten, de bouw eens van dichtbij wil zien of vragen heeft, moet zeker naar de Open Dag van Deltawind komen. Windpark Battenoert is zaterdag 26 september niet bereikbaar met de auto. Bezoekers kunnen parkeren bij Restaurant Grevelingen. Daar vertrekken elke twintig minuten bussen naar de bouwplaats. Bij het restaurant is een informatiemarkt, waar naast Deltawind zelf, verschillende partners zich presenteren: Vandebron, Enercon, Triodos, Stedin, GMB en het GO-college.

Vandebron

Vandebron is de eerste online marktplaats waar je duurzame energie rechtstreeks van de bron koopt. Hierdoor weet je precies waar je stroom vandaan komt en waar je geld naartoe gaat. Het vernieuwde Windpark Battenoert van Deltawind zal ook op Vandebron verschijnen en daarmee rechtstreeks energie kunnen leveren aan meer dan 11.000 huishoudens. Dat kan vanaf 1 januari 2016. Maar het is nu al mogelijk om in te schrijven. Vandebron is op 26 september aanwezig om informatie te geven en te helpen met overstappen. Iedereen die de komende drie maanden energie van Deltawind gaat afnemen, maakt kans op een ballonvaart. Leden van Deltawind die een driejarig contract afsluiten met Vandebron, ontvangen 60 euro korting.

Omdat de winstmarge die normaliter een energiebedrijf ten deel valt wordt teruggegeven aan de producent zelf, ontstaat er een betere prijs voor Deltawind, maar ook voor de leden van Deltawind die de lokaal opgewekte duurzame energie afnemen en iedere andere consument die voor Windpark Battenoert kiest.

Enercon

Enercon is een Duitse fabrikant, die wereldwijd ruim 24.000 windturbines op meer dan 5000 verschillende locatie heeft geplaatst. Voor Windpark Battenoert levert en bouwt Enercon vier E-101 3MW windturbines met een ashoogte van 99 meter en een tiphoogte van 149 meter. Na het bouwen gaat Enercon tevens het onderhoud aan de windturbines verzorgen.

Triodos

Samen met de leden van Deltawind is Triodos Groenfonds de financier van Windpark Battenoert. Triodos Groenfonds is het oudste groenfonds van Nederland. Via dit fonds kunnen particuliere beleggers investeren in biologische landbouw, hernieuwbare energie, duurzaam vastgoed en natuur en milieu. Het fonds is een 100 procent dochter van Triodos Bank.

Triodos Groenfonds is vanaf het begin betrokken bij het project van Deltawind. De financiering van dit project past in de strategie van het fonds, die zich richt op het steunen van ervaren ontwikkelaars en producenten om hun activiteiten uit te bouwen en zo bij te dragen aan de groei van de productiecapaciteit van hernieuwbare energie in Nederland.

Stedin

Netbeheerder Stedin zorgt ervoor dat het nieuwe windpark wordt aangesloten op het elektriciteitsnet. Stedin draagt graag bij aan duurzame elektriciteitsopwekking. Goeree-Overflakkee heeft een groot potentieel voor duurzame elektriciteitsopwekking, in de vorm van windenergie, zonne-energie, energie uit biobrandstoffen en in de toekomst mogelijk via een getijdenenergie. Hierdoor ontstaat tweerichtingsverkeer, waarvoor extra capaciteit van het elektriciteitsnet noodzakelijk is. Stedin zorgt ervoor dat de energie die Windpark Battenoert opwekt bij de klanten terechtkomt. Het bedrijf investeert ruim honderd miljoen euro in het elektriciteitsnet op Goeree-Overflakkee.

GMB

GMB Civiel realiseert projecten op het gebied van water, energie en grondstoffen: wegen, kunstwerken, haventerminals en waterkeringen, maar ook gemalen, drinkwaterpompstations, afvalwaterzuiveringsinstallaties en vergistingsinstallaties. Voor de opschaling van Windpark Battenoert legt GMB alle infrastructuur aan die nodig is voor een goede bereikbaarheid van de bouwlocatie. Ook heeft GMB het heiwerk verricht, de fundaties gelegd en het grondwerk voor de parkbekabeling uitgevoerd.

Op de Open Dag laat GMB zien wat er allemaal onder de grond is gebeurd in de afgelopen periode. Hoe groot is die fundering, hoe diep is er gegraven, waar en hoeveel palen zitten er onder de fundatie?

GO-college

Het GO-college is een door het ministerie erkend particulier mbo-opleidingsinstituut, dat bedrijfsgerichte mbo-opleidingen aanbiedt in de sector techniek. Dit vanuit de visie dat het bedrijfsproces leidend is en het onderwijsleerproces volgend. Net als Deltawind is het GO-college aan het bouwen, vernieuwen en rendement verbeteren, maar dan in het onderwijs. Een andere overeenkomst is dat beide een maatschappelijk doel dienen.

Op de Open Dag presenteert het GO-college de technische opleidingen elektrotechniek en werktuigbouwkunde, en de bedrijfsgerichte trainingen. Er is ook een nieuwtje: met andere partijen is het GO-college bezig met het ontwikkelen van een mbo-opleiding servicemonteur windturbine. Aan zo'n opleiding is, gezien de energietransitie, grote behoefte.