Het jubilerende echtpaar Wensveen ontving vorige week de burgemeester in huis. Foto: Hans Villerius
Het jubilerende echtpaar Wensveen ontving vorige week de burgemeester in huis. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Diamanten huwelijk voor Arie en Riet Wensveen

MIDDELHARNIS – Het feest vierden ze al iets eerder met elkaar, maar het was vorige donderdag 3 september precies 60 jaar geleden dat Arie en Riet Wensveen-van der Helm in het huwelijk traden. In hun sfeervolle woning aan de Burgemeester Mijslaan in Middelharnis ontvingen ze ter ere van hun jubileum waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker, die hen namens het gemeentebestuur een fraai bloemstuk bezorgde.

Door Hans Villerius

Ze komen allebei uit het Westland, hij uit Poeldijk en zij uit Loosduinen. In Poeldijk hebben ze elkaar ontmoet en na drie jaar verkering traden ze in Loosduinen in het huwelijk. Vier jaar lang woonden ze in bij de ouders van de bruid, in Den Haag. Het duurde zo lang voordat ze een woning kregen toegewezen dat ze een brief schreven aan de toenmalige Koningin, Juliana. En met succes: ze kregen in Poeldijk een woning toegewezen, toepasselijk aan de Julianastraat.
Arie werkte in die tijd in het aannemingsbedrijf van zijn vader. Al vanaf z'n tiende was hij daar werkzaam, vanaf de eerste dag van de oorlog. De lagere school heeft hij nooit afgemaakt: door de oorlog werden veel scholen gevorderd door de bezetter en vonden er geen lessen plaats. En in vaders bedrijf was werk zat. Alles op het gebied van metselwerk heeft Arie gedaan, jarenlang in het bedrijf thuis, later voor enkele andere bazen. Totdat hij op z'n 55e afgekeurde werd.
Riet maakte de lagere school wel af en volgde daarna nog enkele opleidingen om kostuums te maken. Daarna werkte ze, tot haar trouwdag, als dienstmeisje in de huishouding. Toen ze getrouwd was, lag haar arbeidsveld thuis: het eigen 'boeltje' bijhouden en voor de kinderen zorgen. Arie en Riet kregen vier kinderen, van wie er één naar Griekenland emigreerde. Inmiddels hebben ze zes kleinkinderen en een achterkleinkind is op komst.
Toen één van de dochters in Den Bommel ging wonen besloten Arie en Riet mee te verhuizen. Dat is intussen 23 jaar geleden. Ze hebben hier naar grote tevredenheid gewoond. Arie is er zelfs 22 jaar lang Kerstman geweest. Sinds vier jaar wonen ze in het fraaie appartementencomplex in de voormalige HBS te Middelharnis. Ook hier hebben ze 't reuze naar de zin. De onderlinge sfeer tussen de bewoners omschrijven ze zelfs als een familiegevoel.
Met hun resp. 85 en 83 levensjaren genieten ze nog een goede gezondheid en zijn ze nog zeer actief. Ze trekken er samen heel graag op uit, zoals naar Portugal, of voor trektochten door België en Frankrijk. Allebei rijden ze nog auto, zodat ze nog gemakkelijk naar de camping in Heerde kunnen, waar ze al 25 jaar hun caravan hebben. Alleen is Arie wat minder makkelijk ter been geworden, nadat hij twee jaar geleden bij een val z'n been gebroken heeft. Maar dat doet 'm niet achter de geraniums wegkruipen, integendeel. Ze hopen nog heel wat jaartjes te mogen genieten, van elkaar, van de (klein)kinderen, van hun appartement en van de medebewoners onder 't zelfde dak.