Afbeelding
Foto: pr

Duurzaamheid- en sportidee valt goed bij gemeenteraadsfracties

GOEREE-OVERFLAKKEE – Hij kreeg er in de raadsvergadering de spreekwoordelijke handen van de fracties voor op elkaar: Piet van Zielst uit Sommelsdijk, inspreker over het thema 'Duurzaamheid en sport'. Hij lanceerde, nadat hij het idee had ondergebracht bij voetbalvereniging DVV 09, een idee voor forse energiebesparingen. Het installeren van zonnepanelen bij de sportclubs en het mogelijk aanbrengen van ledverlichting. Uit berekeningen zou een gemiddelde sportvereniging jaarlijks 3000 euro kunnen besparen. Zowel voor de sport als voor het milieu een win-win situatie.

Door Jaap Ruizeveld

Fractiewoordvoerders toonden grote belangstelling voor deze insteek. Temeer vernemend dat Van Zielst zijn idee al had voorgelegd aan functionele beleidsambtenaren en daar bijval oogstte. Het mondde uit in een vraag aan het college van b. en w. om op dit onderwerp met een reactie/voorstel te komen. Immers, samenwerking met de gemeente is voor de sportclubs onmisbaar. Er is overigens wel haast geboden, want een subsidieregeling van het Rijk (gepubliceerd in de Staatscourant) geeft aan dat er voor zonnepanelen en boilers en ledverlichting bij sportclubs 6 miljoen beschikbaar is. De regeling gaat al op 4 januari 2016 in en dus moeten aanvragen snel worden ingediend. Op basis van deze Rijkssubsidie kan een vereniging 30 procent terug krijgen op haar investering.

Samenwerken

Van Zielst heeft veel tijd besteed aan een gedegen onderbouwing van het energiebesparende onderwerp. Hij stelt: "Een optie kan zijn dat verenigingen op eigen initiatief tot actie overgaan, maar dat de gemeente organiseert en coördineert en stelt per vereniging 10 zonnepanelen beschikbaar. Voor het overige zou de club een lening kunnen afsluiten en wanneer men het uitgespaarde bedrag aanwendt als aflossing en rente, dan kan het geheel in 6 jaar zijn afbetaald. Met een levensduur van 25 jaar betekent het dat men 18 tot 19 jaar daarna geen energiekosten uit stroom en ook geen energiebelasting behoeft te betalen.

Milieu

Het geheel kan bijdragen aan het bereiken van de doelstelling van de gemeente om in 2020 energieneutraal te zijn, stelt Van Zielst. Niet alleen voetbalverenigingen, maar wellicht ook andere buitensportclubs, de gemeente en het milieu behalen op deze wijze dan voordeel.