Rondom de start van de Week van de Goereese Vis en de Dag van de Stellendamse garnaal. Foto's: Hans Villerius
Rondom de start van de Week van de Goereese Vis en de Dag van de Stellendamse garnaal. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Stellendamse garnaal krijgt plaats in Ark van de Smaak

STELLENDAM – In restaurant De Zeemeeuw, in de visafslag te Stellendam, vond vorige week vrijdag 4 september de opening plaats van zowel de Week van de Goereese Vis als van de Dag van de Stellendamse garnaal. Eén moment waarop twee streekeigen producten en de daaraan verbonden beroepsuitoefening in de schijnwerpers werden gezet.

Door Hans Villerius

De Week van de Goereese Vis werd vorig jaar voor het eerst gehouden en beleeft nu dus haar tweede editie. Een week lang wordt vanuit de visserijbranche breed de aandacht gevestigd op het hele palet 'Goereese vis', met diverse visserij gerelateerde activiteiten die in het teken staan van culinair en cultureel genieten. De Week van de Goereese Vis heeft als doel om zoveel mogelijk mensen aan de vis te krijgen die in eigen streek gevangen is. Daarom geven dit jaar 26 restaurants op Goeree-Overflakkee hieraan op hun menukaarten extra aandacht. Daarnaast zijn er ook culturele activiteiten met vis in de hoofdrol. De organisatie van De Week van de Goereese Vis ligt in handen van de VVV, gemeente Goeree-Overflakkee, INZee Communicatie & Trends, vissers en enthousiaste ondernemers die samenwerken in de projectgroep Verbreding Visserij.

Breder perspectief

Verschillende sprekers lieten zich vrijdagmiddag horen tijdens de start van de Week van de Goereese Vis. Dat was als eerste Heleen Vlietland van de gemeente Goeree-Overflakkee, die in 't kort de ontstaansgeschiedenis schetste van de Week van de Goereese Vis en van de Dag van de Stellendamse garnaal. Twee activiteiten die te danken zijn aan de inspanningen van de projectgroep Verbreding Visserij, die hiermee de visserij van de kop van het eiland in bredere belangstelling wil krijgen, in breder perspectief wil plaatsen. Zo kunnen naast de horeca ook de recreatiesector en eilandelijke kunstenaars hand in hand gaan met de visserij.

Kunstbord

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt opende de week met de overhandiging van een 'kunstbord', gemaakt door één van de kunstenaars van atelier Kunstenmaker.nl in Middelharnis, dat onder leiding staat van Jaap Reedijk. Het was Lars van Rossum die een prachtig kleurrijk schilderij had gemaakt van vissen in het water. Dit kunstwerk was uitgekozen om te gebruiken voor de productie van een hoeveelheid eetborden met daarop afgebeeld de vissen van Lars' schilderij. De borden zullen in de restaurants worden gebruikt om de vismenu's op te serveren. Het eerste exemplaar overhandigde de wethouder vrijdagmiddag aan de chef-kok van Brasserie 't Vingerling te Middelharnis, waarmee de tweede editie van de Week van de Goereese Vis voor geopend werd verklaard.

Ark van de Smaak

Daarnaast werd gevierd dat de Stellendamse garnaal, als onderscheidend product, werd opgenomen in de Ark van de Smaak. De Ark van de Smaak vormt onderdeel van de organisatie Slow Food, die beoogt de voedselbiodiversiteit te behouden of te herstellen. Kleinschalige regionale kwaliteitsproducten, bijvoorbeeld die tot een bepaalde traditie behoren maar het risico lopen om binnen enkele generaties te verdwijnen, komen in aanmerking voor nominatie voor de Ark van de Smaak. Mondiaal zijn 2600 producten hierin opgenomen, waarvan 76 in Nederland. De Stellendamse garnaal behoort daar nu dus ook bij en heeft daarmee een bijzondere erkenning gekregen, zo legde Mieke Snoek van de Slow Food organisatie uit.

Eerste Stellendamse garnaal

Terwijl de sprekers van deze bijeenkomst het woord voerden, voer vanaf één van de steigers bij de Stellendamse visafslag de OD 3 uit om te gaan vissen op de eerste Stellendamse garnalen van dit seizoen, dat loop van eind augustus tot begin december, en die meteen daarna aan land te brengen. Een kist met daarin zo'n zestien kilo werd aangeleverd en op de steiger in ontvangst genomen door wethouder Van der Vlugt. Die benadrukte het belangrijk en waardevol te vinden dat er in de samenleving verbindingen worden gelegd, zoals nu ook gebeurt tussen visserij, horeca, kunstenaars en andere ondernemers. "Een prachtige combinatie", noemde de wethouder het. "Het zou heel mooi zijn als we die verder kunnen uitbreiden. Verbindingen leggen is één van de kernwaarden van de Toekomstvisie van onze gemeente. Samen optrekken met elkaar past daar heel goed bij".
Zie voor meer informatie: www.weekvandegoereesevis.nl of www.facebook.com/weekvandegoereesevis.