Afbeelding
Foto: pr

Jubilerende volleybalvereniging viert feest

Intermezzo: al een halve eeuw een gezellige tussenpauze

SOMMELSDIJK – Op 4 oktober 1965 zag volleybalvereniging Intermezzo het licht. Dat is bijna vijftig jaar geleden. Reden genoeg voor een feestje. Intermezzo viert het jubileum komend weekeinde. Vrijdag 11 en zaterdag 12 september stromen de leden en oud-leden naar De Staver om elkaar te ontmoeten, te eten, te drinken, te feesten en… te volleyballen.

Door Kees van Rixoort

Intermezzo, de eerste volleybalvereniging op Goeree-Overflakkee, was het initiatief van Henk Bisschop en Mas Campfens. De zoon van Mas bedacht de naam. De familie Campfens ging regelmatig naar een vakantiehuisje in Ouddorp. Dat huisje heette Intermezzo. Omdat het daar altijd zo gezellig en leuk was – en er ook regelmatig werd gevolleybald – kwam het idee op om ook de club Intermezzo te noemen. Daar kwam bij dat de oprichters de letterlijke betekenis passend vonden: tussenpauze, rustmoment.

"Het begon met een damesteam", zegt Pieter Bal, sinds vorig jaar voorzitter van Intermezzo én voorzitter van de jubileumcommissie. "Zes of zeven leden waren er. Ze speelden in het zaaltje van de HBS. Daar konden ze ook ballen lenen. Daarna is de vereniging langzamerhand opgebouwd. Er werd gespeeld in allerlei zaaltjes, waaronder voor langere tijd in de Olympiahal, die niet meer bestaat. In 1966 volgde de inschrijving voor de competitie van district Rotterdam. Intermezzo kreeg dispensatie voor het wedstrijdzaaltje, want dat was niet groot genoeg." Een jaar later richtte Piet Bal, de vader van Pieter, een herenteam op.

Nederlands kampioen

Intermezzo groeide en bloeide. De dames speelden ooit in de tweede divisie en het jongens-A-team wist zelfs het Nederlands kampioenschap in de wacht te slepen. Een van de Intermezzo-talenten, Pamela Domselaar, kwam uiteindelijk terecht bij Sliedrecht Sport, waar ze eredivisie speelde. "De echte talenten zie je wegtrekken naar andere vereniging, zoals de volleybalclub in Zierikzee en Bruinisse. Maar uiteindelijk komen ze weer terug om weer lekker mee te ballen bij Intermezzo", zegt Pieter Bal. De laatste jaren spelen de hoogste teams doorgaans in de tweede klasse.

Ooit, op het hoogtepunt, telde de jubilerende volleybalvereniging tegen de vierhonderd leden. Later zette de daling in en momenteel heeft Intermezzo rond de 160 leden: 65 jeugdleden, 45 seniorenleden, 35 recreanten, 12 ereleden en enkele 'verenigingsleden'. Tot de ereleden behoort oprichter Henk Bisschop. Mas Campfens is vorig jaar overleden.

Van terugloop in ledental hebben meer verenigingen last gehad, sportverenigingen niet in het minst. Intermezzo maakt momenteel een vrij stabiele periode door. "We zien van onderaf wel aanwas", zegt de voorzitter. "Veel kinderen van 6, 7 jaar beginnen met volleyballen. Ze spelen regionale toernooitjes. Daarna stromen ze door naar de C- en de B-jeugd. Dan zie je dat er bijbaantjes en andere bezigheden komen… Maar de echte liefhebbers blijven." Momenteel telt Intermezzo vier seniorenteams. Het oudste nog spelende lid, zit bij de recreanten. Hij is 75.

Superfanatiek

Volgens Pieter Bal, die het volleyballen met de paplepel heeft ingegoten gekregen en al 31 jaar Intermezzo-lid is, heerst bij de vereniging een gezonde combinatie van prestatie en gezelligheid. "Zodra we in het veld staan, zijn we superfanatiek en gaat het echt om de prestatie", zegt Pieter Bal. "We zijn geen pure recreatievereniging. Daar hebben we voor gekozen in ons beleidsplan. Dankzij sponsoren zijn er betaalde trainers. Zo kunnen we steviger inzetten op prestatie en dagen we de jeugd uit. Dat werkt. Maar daarnaast is er ook veel gezelligheid bij Intermezzo, zeker bij de tweede teams, die na afloop meestal wel blijven hangen… We organiseren ook veel buiten het volleyballen om, zoals een bezoek aan een eredivisiewedstrijd of het WK beachvolleybal, of een poteravond."

Vrijdag 11 september begint de jubileumviering met de jeugd. Naast eten en drinken staat voor de jongste jeugd het doen van vaardigheidsproeven op het programma. Dat is iets uit het verleden; vroeger sloot Intermezzo altijd het seizoen af met deze proeven. De B- en A-jeugd gaan volleybal spelen in blacklight. Alleen de lijnen van het veld, het net en de bal zijn verlicht.

Zaterdag 12 september komen de senioren aan bod. De bezoekers kunnen een inloop met koffie, een lunch, een volleybaltoernooi (eerst met de oude spelregels, daarna met de huidige spelregels), een receptie, een diner en een feestavond (met kennisquiz) tegemoet zien. Voor de receptie zijn ook andere sportverenigingen, de gemeente de volleybalbond en sponsoren uitgenodigd. Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan verschijnt het opgeheven clubblad Interval nogmaals, uiteraard in de stijl van toen.

"We zijn anderhalf jaar geleden begonnen om het programma in elkaar te zetten", zegt Pieter Bal. "Er is intensief aan het jubileum gewerkt. Nu kijken we uit naar het moment suprême."

Afbeelding