Afbeelding
Foto: pr

Monumentendag op Goeree-Overflakkee heeft veel te bieden

GOEREE-OVERFLAKKEE – Open Monumentendag, zaterdag 12 september, begint ook dit jaar op vrijdagavond 11 september. Onder de noemer 'Muziek in de Voorstraat' staan er verrassende optredens in monumentale panden aan de Voorstraat in Middelharnis op het programma. Tijdens dit huiskamerfestival reizen de bezoekers naar het verleden en ontmoeten ze vissers, reders en ondernemende bestuurders. Na de start in het oude raadhuis volgen vier concerten. Het repertoire is gevarieerd, maar de exacte invulling blijft een verrassing. 'Muziek in de Voorstraat' is een initiatief van een werkgroep en Stichting Podium Goeree-Overflakkee. Wat heeft Open Monumentendag 2015, met als thema 'kunst en ambacht', nog meer te bieden op Goeree-Overflakkee?

Ouddorp

De oude dorpskerk, in de veertiende eeuw gebouwd en gewijd aan Sint Maarten, is van 9.00 tot 15.30 uur geopend. Dat geldt ook voor de toren, waarin zich enige cellen en een soldatenkamer uit de Franse tijd bevinden. Bezoekers kunnen orgelmuziek horen.
Molen De Zwaan, gebouwd in 1846, is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De molenaar is present om uitleg te geven.
Stichting WO2GO verzorgt de gehele dag, van 10.00 tot 16.00 uur, rondleidingen bij de bunkers op De Punt. Deze bunkers van de bunkerroute waren een onderdeel van de Atlantikwall, die de Duitsers in de jaren veertig bouwden. Deskundige gidsen laten de historie van het complex herleven. Twee bunkers zijn toegankelijk. In een van de bunkers zijn originele voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog te zien. Er rijden radiografisch bestuurbare tanks.
Nog meer Tweede Wereldoorlog in het museum Ouddorps Raad- en Polderhuis. Naast de expositie 'De Tweede Wereldoorlog op Goeree' kan de vaste expositie over de ontwikkeling van de landbouw, het landschap, de visserij en de ambachten worden bekeken. Het museum is geopend van 14.00 tot 16.30 uur.
Het RTM-museum laat trams rijden met reizigers in historische kledij. Zo kunnen bezoekers het reizen van een eeuw geleden beleven tijdens hun tramreis. Bij het museum zijn de hele dag de 'oud-timers' van Carwei te zien.

Goedereede

Het museum in de toren van Goedereede is van 10.00 tot 17.00 uur geopend. De collectie bestaat uit opgegraven aardewerk en voorwerpen die betrekking hebben op de klederdracht van Goeree-Overflakkee. De toren kan beklommen worden en de beiaardzolder is ook open voor het publiek.
In de vijftiende-eeuwse kerk is de gehele dag muziek te horen. In de Ark worden ambachten getoond. Dat sluit aan bij het thema van Monumentendag: kunst en ambacht. Rond de kerk is een markt, waarvan de opbrengst is bestemd voor de instandhouding van het kerkgebouw.
Molen de Windvang, een grondzeiler uit 1791, is open en de molenaar geeft graag uitleg.

Stellendam

De vroeg-negentiende-eeuwse kerk is van 9.30 tot 15.00 uur geopend voor het publiek. Het orgel klinkt en er zijn mensen aanwezig die vertellen over de historie van het kerkgebouw.
De ronde stenen stellingmolen Korenlust, een gebouw uit 1856, is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Ook hier is de molenaar present.

Melissant

Melissant is tijdens Open Monumentendag vertegenwoordigd met de Jozefkapel. Het verborgen Rijksmonument is geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Herkingen

De Dankbaarheid, een grondzeiler uit 1841, is een korenmolen met een rijke geschiedenis. Bij een zware storm in 1919 belandde een deel van de kap en de wieken in het Paardegat. Ook was de molen enige tijd in gebruik als weekendwoning. De molen, die vanaf 1994 is gerestaureerd, is open van 10.00 tot 17.00 uur. De molenaar geeft uitleg.

Dirksland

In de oude dorpskerk van Dirksland, die van 10.00 tot 17.00 uur geopend is, bespelen onder anderen Anton Weenink en Martin Mans het orgel. Dit jaar bestaat het kerkgebouw zeshonderd jaar; aan de hand van zeven banieren wordt de geschiedenis van kerk en dorp toegelicht. Om 13.00 uur tonen leden van ensemble Eeuwkant de zondagse streekdracht van de jaren tussen 1870 en 1920. Rond de kerk is de jaarmarkt.
In de schuur van het Hof van Dirksland (Stationsweg 12-18) is van 10.00 tot 16.00 uur een expositie van pentekeningen van onder meer de haven te zien. De tekeningen zijn gemaakt door Wilma Langendoen. Ze laten Dirksland zien als een dorp van komen en gaan, als een dorp van beurtschippers en reizigers. Behalve de pentekeningen bevat de expositie foto's van de huidige situatie en interviews met bewoners.
Ook molen De Eendracht, een stellingmolen uit 1846, is open voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur vertelt de molenaar over zijn werk en het gebouw.

Sommelsdijk

Eten aan een lange tafel in de Voorstraat van Sommelsdijk, liefst in historische kledij en met een origineel hoofddeksel op. Dat is een van de onderdelen van het programma waarop de 500-jarige Sociëteit Rethorica de inwoners van Sommelsdijk en de rest van het eiland trakteert op Open Monumentendag. Er is een prominente rol voor de schutterij, ook een episode uit de lange geschiedenis van Rethorica, die tot een hoogtepunt komt als om 15.00 uur de onthulling van een tweetal kunstwerken op de Kaai plaatsvindt. Twee schuttersgilden uit Aarle-Rixtel geven de aanzet voor deze onthulling door rond te paraderen en demonstraties vendelzwaaien te geven. De eerste rondgang is vanaf 13.30 uur door het centrum van Sommelsdijk. Na de onthulling van het kunstwerk zijn er nog twee demonstraties: 16.15 uur op het Marktveld en 16.30 uur nog eens op de Kaai. Om 17.00 uur voert de 1-aprilvereniging uit Brielle een toneelstuk in de Voorstraat op met als onderwerp een voorval uit de geschiedenis van Sommelsdijk. Daarna, vanaf 18.00 uur, staat de gildemaaltijd op het programma.
In de ochtend, vanaf 11.00 uur, staat in de Kerkstraat en op het Marktveld de suikerbietenoogst uit vroeger tijden centraal. Zeeuwse trekpaarden voeren de bieten aan. De kinderen kunnen opdrachten uitvoeren en spelletjes doen die met de vroegere bietenoogst te maken heeft. Sociëteit Rethorica organiseert dit onderdeel in samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.
Het Streekmuseum is van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Ook daar is aandacht voor de bietenoogst.
In de remonstrantse kerk (een voormalig woonhuis aan de Voorstraat 35) is een expositie te zien van het Netwerk Palliatieve Zorg Goeree-Overflakkee. Geëxposeerd zijn de resultaten van een fotowedstrijd met als thema 'afscheid'.
De historische dorpskerk (1499) met het monumentale Meere-orgel is voor het publiek geopend van 10.00 tot 16.00 uur.
De molenaar van korenmolen De Korenbloem (1705) is van 10.00 tot 17.00 uur present.

Middelharnis

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee presenteert zich op Monumentendag ook in het Oude Raadhuis van Middelharnis (1639). Van 10.00 tot 17.00 uur is er een expositie van Flakkeese schilders te zien. De doeken zijn voor het grootste deel afkomstig uit de collectie van het Streekmuseum. Ook zijn er gebruiksvoorwerpen te zien met spreekwoorden en gezegden. Deze voorwerpen illustreren het historische verhaal van het Raadhuis. Denk aan een doofpot, brandijzers en handboeien. In de kamer van de burgemeester en de secretaris zijn voorwerpen uit het Streekmuseum tentoongesteld. Bezoekers kunnen zich laten rondleiden door het pand, inclusief de gevangenis. Verder worden er stroopbrokken en ansichtkaarten verkocht. Tegen betaling kan men een boekenlegger laten kalligraferen. Zowel in het Raadhuis als in het Streekmuseum staat een 'voeldoos'. Voel en win, dat is het idee. Wie weet wat er in de doos zit, maakt kans op een Flakkeese high tea voor vier personen en een boek van Rethorica.
De Grote of St. Michaëlskerk, die dateert uit het midden van de vijftiende eeuw, is van 9.30 tot 17.00 uur geopend. Vanaf 11.30 uur treedt het Oratoriumkoor Zuid West Nederland op. Rond de kerk en in en om De Hoeksteen is tot 15.00 uur de grote jaarmarkt van de kerk.

Stad aan 't Haringvliet

Molen De Korenaer, een grondzeiler uit 1746, is van 10.00 tot 17.00 uur open. Ook hier is de molenaar present.

Nieuwe-Tonge

De laatgotische kruiskerk uit 1500, die is omringd door een kerkgracht, is van 10.00 tot 15.00 uur geopend voor het publiek.
Ook de molenaar van De Oranjeboom (1768) is aanwezig om te vertellen over zijn molen.

Oude-Tonge

De vijftiende-eeuwse dorpskerk is open van 10.00 tot 16.00 uur.
De oude gemeentelijke begraafplaats (1809) is zojuist gerestaureerd. Vrijdag 4 september was de officiële heropening. Kapotte stenen zijn hersteld, het toegangshek is gerestaureerd en het oude middenpad heeft een nieuwe ondergrond gekregen. Er is ook een informatiepaneel geplaatst. De begraafplaats is te bezoeken op Monumentendag.
De molen van Oude-Tonge heet De Korenbloem. Het is een grondzeiler uit 1748. De molen is open van 10.00 tot 17.00 uur en de molenaar is present.

Achthuizen

In Achthuizen is stellingmolen Windlust (1852) van 10.00 tot 17.00 uur te bezichtigen.

Den Bommel

De Bommelaer, een grondzeiler uit 1735, is geopend voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur geeft de molenaar tekst en uitleg over deze korenmolen en zijn werkzaamheden.

Ooltgensplaat

Ooltgensplaat presenteert van 13.00 tot 16.30 uur 'kunst en ambacht' rond de haven. Op het programma staan onder meer demonstraties door een smid en een loodgieter, uitleg over authentiek stucwerk, timmertechnieken van vroeger, oude fotografietechnieken, wol vilten, glas- en loodwerk en kalligrafie. Er is ook een zilversmid en de Plaatse kunstenaar Kuizinga exposeert en is aan het werk. Het kunstwerk aan de havenwand wordt gerestaureerd. In de haven liggen historische schepen. Op de Kaai is een terras en op de Mestkaai is doorlopend livemuziek te horen. Er zijn rondleidingen door het dorp en de monumentale kerktoren kan worden beklommen. Kinderen kunnen meedoen aan een puzzeltocht. Michel Groen rijdt op een antieke fiets door het dorp. Bezoekers kunnen het water op in een kano.
In Fort Prins Frederik kan men zich van 10.00 tot 17.00 uur laten rondleiden. Ook zijn er exposities. Daarnaast worden muziek en gedichten ten gehore gebracht en verhalen verteld over het verleden. Kinderen kunnen spelletjes doen en genieten van belevingstoneel.

De Reizende Dichters hebben hun vijfde 'Bladerboek' uitgegeven. Er zijn meerdere thema's in uitgewerkt, waaronder het thema van Open Monumentendag: kunst en ambacht. Het boek is te koop bij de boekwinkels op Goeree-Overflakkee en de galerie van Kunstplus.

In de krant van vrijdag 11 september: meer informatie over de expositie in de schuur van het Hof van Dirksland, de kapel te Melissant en de fototentoonstelling in de remonstrantse kerk te Sommelsdijk.

Meer informatie over Open Monumentendag is te vinden op:

www.vvvgoeree-overflakkee.nl

www.goeree-overflakkee.nl

www.gomolens.nl

Afbeelding
Afbeelding