De rotonde bij Middelharnis-Sommelsdijk wordt een turborotonde.
De rotonde bij Middelharnis-Sommelsdijk wordt een turborotonde. Foto: Adri van der Laan

Provinciale weg N215 gaat niet voor 2017 op de schop

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het kan tot het voorjaar van 2020 duren voordat de nieuwe infrastructuur, de verbeterde ontsluiting van Nieuwe-Tonge op de N215, in gebruik kan worden genomen. Thans wordt een definitief ontwerp opgesteld waarover de Provincie in november een besluit kan nemen. Als de grondverwerving soepel verloopt, volgt begin 2017 de openbare aanbesteding. Indien een onteigeningsprocedure nodig is, wordt met vertraging gerekend en zou de startdatum najaar 2018 kunnen zijn. Deze informatie geeft het college van b. en w. op vragen van het CDA over verbeteringen van de N215.

Door Jaap Ruizeveld

Ter verbetering van de verkeersveiligheid en de doorstroming op de N215 worden drie projecten voorbereid. Dat zijn: Verbetering ontsluiting Nieuwe-Tonge; Omlegging weggedeelte Dirksland-Melissant en het aanpakken van de rotonde Middelharnis-Sommelsdijk. Daarnaast moet er nog groot onderhoud worden uitgevoerd. Voor wat het project bij Nieuwe Tonge betreft, gaat het om afsluiten kruising N215-Molendijk voor gemotoriseerd verkeer; bouw fiets- voetgangerstunnel Molendijk onder deze weg; aanleg turborotonde ontsluiting bedrijventerrein 'De Tram'; het verbreden van de parallelweg Nieuwe-Tonge-Middelharnis; de bouw van een fly-over met op- en afritten Oudelandsedijk en de aanleg van een ontsluitingsweg H.J. van Beierenlaan-Oudelandsedijk. Deze laatste voorziening is bedoeld voor een betere spreiding van het verkeer in de kern. Op verzoek van de gemeente is dit punt aan het project toegevoegd. Onzekere factor in het geheel vormen de kosten voor dit omvangrijke project. Door verschillende omstandigheden, zoals onverwachte bouwkundige voorzieningen, zoekt de provincie nog naar extra financiële middelen.

Dirksland/Melissant

Voor het tweede project, de omlegging van het deel N215 Dirksland-Melissant, gaat het o.a. om de aanleg van een parallelweg (met viaduct Havenkanaal) rotonde Watertoren-kruising Staakweg: het afwaarderen van het deel Staakweg-rotonde Melissant; aanleg nieuw tracé Staakweg-Noorddijk-rotonde Melissant en aanleg rotonde N215-Noorddijk en bouw fietstunnel Noorddijk onder de provinciale weg. Tenslotte de aanleg van een Shared Space bij de entree Melissant.

Stand van zaken

Het definitief ontwerp voor de omlegging is nagenoeg gereed. Alleen de entree van Melissant moet nog worden uitgewerkt. Gedacht wordt aan een entree in de vorm van een Shared Space.

Dat plan zal in het najaar ter beoordeling aan de gemeente worden voorgelegd en vervolgens met de Dorpsraad Melissant worden besproken. De huidige N215 (vanaf de Staakweg) wordt door het Waterschap Hollandse Delta overgenomen. Er is nog geen overeenstemming over de voetgangerstunnel. De Provincie rondt dit jaar de gesprekken af met de eigenaren over de grondverwerving. Dan zijn ook de bestekken gereed. In 2016 starten de administratieve procedures. Als de grondverwerving soepel verloopt, volgt de openbare aanbesteding in de tweede helft van dat jaar en begint het werk in 2017. Dat tijdstip kan eventueel verschuiven naar zomer 2018 als een onteigeningsprocedure nodig is. De ingebruikneming van de nieuwe infrastructuur wordt dan eind 2019 verwacht. De financiën voor de uitvoering van dit project zijn zeker gesteld.

Turborotonde

Het transformeren van de rotonde Middelharnis-Sommelsdijk tot een turborotonde met bijkomende voorzieningen wordt rond 2018-2020 in uitvoering gebracht.