Robin Lowes en wethouder Gerrit de Jong verrichtten zaterdag 5 september de officiële opening van dagbestedingslocatie Het Dok.
Robin Lowes en wethouder Gerrit de Jong verrichtten zaterdag 5 september de officiële opening van dagbestedingslocatie Het Dok. Foto: Kees van Rixoort

In Het Dok voelt iedereen zich thuis

MIDDELHARNIS – Robin Lowes zou eerst het hele weekend naar de camping gaan. Maar voor de opening van dagbestedingslocatie Het Dok bleef hij graag in Middelharnis. Voor Robin was namelijk een mooie taak weggelegd, zaterdagochtend 5 september. Hij mocht samen met wethouder Gerrit de Jong Het Dok officieel openen. Dat deden ze door samen een neusman te beschilderen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het Dok is een schitterend nieuw gebouw op de locatie Hernesseroord van Zuidwester. Het pand biedt ruim tachtig cliënten dagelijks dagbesteding. In Het Dok zijn verschillende vormen van dagbesteding ondergebracht. Het gaat om Dokservice (strijken bijvoorbeeld), Maatwerk (houten sfeerartikelen), Sfeer en Meer (onderhouden algemene dagelijks levensverrichtingen), Kunstwereld (kunstwerken), Drukwerk (print en copyshop), Pluswerk (boodschappen doen bijvoorbeeld) en brasserie DOK16.

"De gebruikers zijn positief over het gebouw, de ruimte en het licht. Het is erg goed gelukt, iedereen voelt zich hier thuis", aldus bestuurder Hans Waardenburg van Zuidwester tijdens de feestelijke opening. "We zijn trots op de brasserie, die zeker niet onderdoet voor andere restaurants." Daar komt nog bij dat Het Dok zeer energiezuinig is. Het gebouw kreeg daarom de AA+-status voor een periode van tien jaar.

Entree

Tegenover Het Dok staat nu nog een grijs gebouw. Dat gaat weg. De mensen die erin werken, krijgen een nieuwe werkplek in Het Rondeel. Zuidwester gaat een deel van dit pand huren van de gemeente Goeree-Overflakkee. Als het grijze gebouw weg is, ontstaat er ruimte voor een mooie, gastvrije entree op het terrein van Hernesseroord. Nu al is daar een kinderboerderij, maar er komt in ieder geval, later dit jaar, een Cruyff Court bij. Er zijn ook plannen om een speeltuin te realiseren, in samenwerking met 'de gemeenschap'.

Een kinderboerderij, een Cruyff Court, een speeltuin en een brasserie met een terras. Dat vormt samen een aantrekkelijk geheel voor bezoekers. Zo ontstaat er interactie met cliënten, wat de integratie van de doelgroep van Zuidwester ten goede komt.

Wethouder De Jong, die dus de eer had om samen met Robin Lowes de openingshandeling te verrichten, zinspeelde ook op interactie en integratie. "Dagbesteding wordt steeds belangrijker, voor mensen die hier wonen, maar ook voor anderen binnen de gemeente", zei de wethouder voordat hij het penseel ter hand nam om een neusman te beschilderen. Neusmannen markeren het veertigjarig jubileum van Hernesseroord. Ze suggereren een beweging, een stap vooruit. Een neus onderzoekt en is nieuwsgierig naar de toekomst. Neusmannen zijn ook aaibaar, toegankelijk en vriendelijk. En ze staan open voor iedereen. Zoals Hernesseroord met Het Dok en de kinderboerderij is, en straks met het Cruyff Court en wie weet een speeltuin nog meer wordt.

Na de feestelijke opening ging de Zuidwester Netwerkloop van start. Dit om te laten zien hoe leuk het is om met elkaar in beweging te zijn en hoe eenvoudig en belangrijk het is dat mensen met en zonder een beperking elkaar ontmoeten. Daarom kon iedereen meedoen aan dit evenement.

Lees verder op pagina 5