Afbeelding
Foto: PR

Kaagman restaureert op Monumentendag Ooltgensplaat

OOLTGENSPLAAT - Het Kunstgebouw nodigde Hugo Kaagman uit om een kunstwerk te ontwerpen en te realiseren aan de Kaai van Ooltgensplaat. Kunstenaar Kaagman verdiepte zich in de geschiedenis van Ooltgensplaat en ontwierp een lokale canon op de kademuur.

Het kunstwerk bestaat uit grote en kleine Delftsblauwe motieven waarmee hij met prachtige grafische sjablonen bewoners en toeristen vertelt over de meest bijzondere momenten in de geschiedenis van het dorp.

Het kunstwerk werd gerealiseerd in opdracht van het Kunstgebouw en gefinancierd door de provincie Zuid Holland in het kader van het themajaar 2010: 'Leve de vaarwegen en de waterlinies!'.

Inmiddels hebben velen al van het kunstwerk genoten en zien we menig toerist de kademuur bewonderen. Maar helaas heeft het kunstwerk door weersinvloeden al veel schade opgelopen. Gelukkig heeft Stichting Boog aan de bel getrokken en Mevr. Elema van de gemeente gevraagd de benodigde financiƫn te regelen, met positief resultaat, veel dank daarvoor.

De voorbereidende restauratiewerkzaamheden hebben al plaatsgevonden. Daar het thema van Monumentendag 2015 'Kunst en Ambacht' is, leek het stichting een mooie gelegenheid om 12 september als dag te kiezen waarop kunstenaar Hugo Kaagman het afrondende werk kan laten zien. Dus kom kijken hoe dit thema aanschouwelijk wordt gemaakt.

Daarnaast is ook de plaatselijk beeldend kunstenaar Dhr. Kuizenga te zien op Kaai nr. 6, waar ook hij werkt aan zijn beelden en tevens is daar een kleine expositie te zien is. Alle verdere activiteiten, waar kunst en ambacht elkaar raken, spelen in en om de Kaai van Ooltgensplaat af. Bovendien is er een doorlopend muzikaal programma vanaf de historische boot van de fam. Poldervaart.

Wat u echt niet mag missen is bezoek aan de toren van de Hervormde Kerk die voor deze gelegenheid is opengesteld en waar restauratiearchitect Dhr, van de Zwan, tekst en uitleg geeft.

Er voert een treintje vanaf de Kaai naar het Fort Prins Frederik, weer zo'n fraai monument in Ooltgensplaat en een busverbinding met Paviljoen Sluishaven. In aansluiting op monumentendag vindt in de avonduren 'Kaai Culinair' plaats. Een gezellig eetfestijn op de idyllische kade aan de haven. Ook daar levende muziek en wel van een klezmerband. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Reserveren is kan nog op www.boogooltgensplaat.nl. Geen diner! Een hapje en een drankje zijn ook mogelijk. Opening Monumentendag door wethouder van der Vlugt om 13.00 uur en Kaai culinair opent om 17.00 uur. Stichting Boog heet u van harte welkom.