Jaarmarkt en Open Monumentendag Dirksland

DIRKSLAND - Op zaterdag 12 september wordt rondom de Ring in Dirksland de jaarmarkt georganiseerd. Behalve de bekende kramen met allerlei leuke tweedehands spullen en nieuwe boeken, worden er eveneens de nodige activiteiten op stapel gezet.

Naast de jaarmarkt is het ook Open Monumentendag. Dit jaar is het 600 jaar geleden dat toestemming voor de bedijking van Dirksland verleend werd, met de voorwaarde dat er een kerk gebouwd werd.
De dorpskerk van Dirksland is de oudste en best bewaarde kerk van Overflakkee.
Voor het komende 600-jarig bestaan van polder, kerk en dorp Dirksland heeft projectteam 'Dirkx' een eerste reeks met banieren voor het koor van de kerk gemaakt. De banieren vertellen over de geschiedenis van de dorpskerk door de eeuwen heen. Afbeeldingen en verklarende teksten bieden de bezoekers van de kerk basisinformatie, maar zijn ook geschikt als handvat voor uitgebreidere toelichting.

Onderwerpen van de banieren zijn onder andere: Ontstaan van polder, kerk en dorp Dirksland; Symboliek in de kerk; De kerkklokken; De drie koperen kronen uit 1776; De unieke muurschildering van Sint Christophorus. Op 12 september wordt van 13.00-14.00 uur nadere toelichting bij de banieren gegeven. In dat uur zijn ook Dirkslandse leden van Ensemble Eeuwkant in de kerk aanwezig om te laten zien hoe de zondagse streekdracht van Flakkee er van 1850 tot 1920 uitzag. De mensen van Eeuwkant zullen graag een en ander vertellen over de ontwikkeling en de betekenis van de Flakkeese dracht.