Marinus van Loon uit Oude-Tonge (links) en Marinus van Loon uit Sneek (midden) onthullen het informatiepaneel. Rechts voorzitter Jaap van Nieuwenhuijzen van de Stichting tot behoud begraafplaats Emmastraat te Oude-Tonge.
Marinus van Loon uit Oude-Tonge (links) en Marinus van Loon uit Sneek (midden) onthullen het informatiepaneel. Rechts voorzitter Jaap van Nieuwenhuijzen van de Stichting tot behoud begraafplaats Emmastraat te Oude-Tonge. Foto: Kees van Rixoort

Renovatie oude begraafplaats Oude-Tonge afgerond

OUDE-TONGE – Marinus van Loon was in 1977 de laatste die op de oude begraafplaats van Oude-Tonge werd begraven. Twee van zijn kleinkinderen, allebei ook Marinus van Loon geheten, onthulden achtendertig jaar later een informatiepaneel op de begraafplaats. De onthulling, afgelopen vrijdagochtend, was tevens de officiële afronding van de renovatiewerkzaamheden. De stenen zijn opgeknapt en ook het pad, het groen en het toegangshek zijn onder handen genomen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Enkele jaren geleden zag het er slecht uit voor de in 1809 aangelegde begraafplaats aan de Emmastraat. Aan de begraafplaats, die dus in 1977 voor het laatst was gebruikt, was weinig aandacht besteed. Het geheel maakte een vervallen indruk: kapotte grafstenen, een grafkelder die dreigde in te storten… Er gingen zelfs geruchten dat de begraafplaats zou worden geruimd.

Het is aan Eva Lassing-van Gameren, Piet van Schelven en Jaap van Nieuwenhuijzen te danken dat het niet zover is gekomen én dat de begraafplaats is gerenoveerd. Eerst vormden zij een comité, later een stichting. De oprichting van een stichting was nodig om geld te kunnen ontvangen vanuit het Welzijnsfonds Oostflakkee. Omdat de gemeente Oostflakkee niet erg enthousiast was om meer dan het hoognodige te doen op de begraafplaats, had het drietal het Welzijnsfonds benaderd. Dit fonds, dat de boedels van Pieter Bigge en Leendert Geertse Dabbe beheert en de opbrengst daarvan besteedt aan sociaal-culturele doeleinden, was wel direct enthousiast. "Welwillend", zei voorzitter Jaap van Nieuwenhuijzen vrijdag tijdens de officiële bijeenkomst op de begraafplaats. "Het Welzijnsfonds was onder de indruk en wilde ruimhartig met onze aanvraag omgaan."

De nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee, waarin Oostflakkee per 1 januari 2013 was opgegaan, bleek ook enthousiast. Van Nieuwenhuijzen zag "een voortgaande beweging" in plaats van "een terugtrekkende beweging". De gemeente knapte vervolgens het pad, het groen en het monumentale hek op. En de stichting (officieel: Stichting tot behoud begraafplaats Emmastraat te Oude-Tonge) gebruikte het geld van het Welzijnsfonds Oostflakkee voor het opknappen van de vervallen grafstenen. Twee vrijwilligers maakten vervolgens de belettering op de stenen weer zichtbaar. Deze klus is nog niet helemaal afgerond. "Met dank aan de gemeente, het Welzijnsfonds en de vrijwilligers hebben we tot stand gebracht wat u hier ziet", zei Van Nieuwenhuijzen. "We hebben het samen voor elkaar gekregen."

Herinneringen

Dat het Welzijnsfonds diep in de buidel tastte, is niet vreemd. Het fonds, zo maakte voorzitter Piet van de Ree duidelijk, rekent behoud van cultuurhistorisch erfgoed tot haar doeleinden. "Daarbij gaat het niet alleen om gebouwen, maar ook zaken als de oorlog, de watersnood of, zoals hier, een historische begraafplaats. Want een begraafplaats is niet alleen de laatste rustplaats van overledenen, maar omvat ook een groot deel van de geschiedenis. Alle herinneringen aan de mensen die hier begraven liggen vormen een stuk van de geschiedenis op zich. De verhalen rond de dokter, de dominee, de bekende dorpsfiguren, de bestuurders enzovoort, zijn onderdeel van de cultuurgeschiedenis en dienen als zodanig te worden bewaard."

Van de Ree was vol lof over de inspanningen van de stichting. "Er zijn bergen werk verzet om de begraafplaats weer het aanzien te geven dat het historische karakter recht doet. De graven zijn gerestaureerd, het aanzien is verbeterd en er is informatie beschikbaar over de geschiedenis", aldus de voorzitter van het Welzijnsfonds. "Graag spreek ik de wens uit dat generaties na ons zullen ervaren wie en wat welke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Oude-Tonge en wat de betekenis daarvan is geweest."

Namens de gemeente Goeree-Overflakkee zei wethouder Arend-Jan van der Vlugt dat dit project een bewijs is van de kracht van de samenleving: "Samen optrekken om mooie dingen te laten gebeuren. Het resultaat is mooi, we kunnen er trots op zijn."

Tot slot van de korte bijeenkomst onthulden Marinus van Loon uit Sneek en zijn naamgenoot uit Oude-Tonge (Marinus van Jaap en Marinus van Piet) het informatiepaneel. Daarbij haalde de eerste herinneringen op aan de begraafplaats en aan zijn opa, die er in 1977 is begraven. "Midden in het dorp waarin hij leefde en werkte als drogist. Het vervallen van de begraafplaats was een raar idee. Die hoort er gewoon te zijn, met opa en oma. Het doet me deugd dat de begraafplaats is gerenoveerd en dat we vandaag de afronding meemaken."