Jubileumviering Rethorica krijgt vervolg op Monumentendag

SOMMELSDIJK – Eten aan een lange tafel in de Voorstraat van Sommelsdijk, liefst in historische kledij en met een origineel hoofddeksel op. Dat is een van de onderdelen van het programma waarop de 500-jarige Sociëteit Rethorica de inwoners van Sommelsdijk en de rest van het eiland trakteert op Open Monumentendag, zaterdag 12 september. Opgeven voor deze gildemaaltijd is nog mogelijk tot 5 september.

De jarige sociëteit viert dit jaar feest met de bevolking. De openingsbijeenkomst, een project op beide Sommelsdijkse basisscholen en de historische markt, zijn al achter de rug. De activiteiten op Open Monumentendag is een volgend onderdeel van het jubileumprogramma. Het thema van Open Monumentendag is 'kunst en ambacht', en dat is te zien in de verschillende activiteiten.

Er is een prominente rol voor de schutterij, ook een episode uit de lange geschiedenis van Rethorica, die tot een hoogtepunt komt als 's middags om drie uur de onthulling van een tweetal kunstwerken op de Kaai plaatsvindt. Twee schuttersgilden uit Aarle-Rixtel geven met veel vertoon de aanzet voor deze onthulling door rond te paraderen en demonstraties vendelzwaaien te geven. De eerste rondgang is vanaf halftwee door het centrum van Sommelsdijk, waarna de schutters ter hoogte van het Bastion de eerste demonstratie geven. Na de onthulling van het kunstwerk zijn er nog twee demonstraties: kwart over vier op het Marktveld en half vijf nog eens op de Kaai.

Hoed op

Om vijf uur voert de 1-aprilvereniging uit Brielle een toneelstuk in de Voorstraat op, met als onderwerp een voorval uit de geschiedenis van Sommelsdijk. Daarna, vanaf zes uur, staat de gildemaaltijd op het programma. Sociëteit Rethorica vraagt de deelnemers zijn of haar aanwezigheid bijzonder te maken door het dragen van een eigen originele hoed, eventueel zelf ontworpen, of andersoortig hoofddeksel, geheel zelf te kiezen en wel of niet passend bij de te dragen kleding. De persoon met het meest opmerkelijk hoofddeksel krijgt een onderscheiding.

Suikerbietenoogst

In de ochtend, vanaf elf uur, staat in de Kerkstraat en op het Marktveld de suikerbietenoogst uit vroeger tijden centraal. Zeeuwse trekpaarden voeren de bieten aan. De kinderen kunnen opdrachten uitvoeren en spelletjes doen die met de vroegere bietenoogst te maken heeft. Sociëteit Rethorica organiseert dit onderdeel in samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Overigens speelt de bietenoogst van vroeger ook een rol bij de onthulling van de kunstwerken op de Kaai.

Vanaf halftwee stellen de schuttersgilden uit Aarle-Rixtel en Sociëteit Rethorica zelf historische attributen uit hun rijke geschiedenis tentoon in het gebouw De Doele te Sommelsdijk.

Opgeven voor gildemaaltijd

Iedereen kan aanschuiven tijdens de gildemaaltijd. De kosten zijn 10 euro per persoon. Men kan zich opgeven via het mailadres societeitrethorica@gmail.com of als men dat liever doet via het adres van het secretariaat: Heuvelweg 3, 3245 LN Sommelsdijk. Maak het bedrag (of een veelvoud daarvan) over op NL98RABO 0342026305 ten name van Sociëteit Rethorica. Na de aanmelding en de ontvangst van de betaling ontvangt men een bevestiging.