De opening van Plein 215
De opening van Plein 215 Foto: Kees van Rixoort

Plein 215: twee handen ineengeslagen door vijf ondernemers in Ouddorp

OUDDORP – De naam was al eerder bekendgemaakt, maar zaterdag 29 augustus is Plein 215 officieel geopend. Aan dit plein in Ouddorp werken vijf ondernemers samen: Jumbo Sperling, Visrestaurant Hameeteman, Visspecialist Hameeteman, Fietsverhuur Ouddorp en de Bloemensuper. Tijdens het feestelijke moment, waarbij wethouder Arend-Jan van der Vlugt een rol vervulde, werden ook cheques uitgereikt aan de winnaars van de prijsvraag die de ondernemers uitschreven om de naam van het plein te bepalen.

Tekst en foto's: Kees van Rixoort

Dat is dus Plein 215 geworden. Twee deelnemers aan de prijsvraag hadden Plein 2015 voorgesteld. De ondernemers vonden het een goede suggestie, maar kozen dus voor een kleine aanpassing. Coen Sperling legde uit waarom: "Plein 2015 is logisch, want het plein is in dat jaar opgericht. Maar hoe ligt die naam in de mond? En hoe klinkt dat op zijn Ouddorps? Wij dachten: we halen de 0 eruit en maken er 215 van. Twee handen ineengeslagen door vijf ondernemers. We doen het immers met elkaar, we doen het samen. Over een jaar, of al eerder, zegt iedereen: Plein 215, daar moet je zijn."

Omdat er maar één is die de eerste prijs kon winnen, bepaalde het lot de uiteindelijke winnaar. Dat was mevrouw Nolet. Zij ontving een cheque van 500 euro en mocht ook nog eens 250 euro besteden aan een goed doel. Mevrouw Nolet koos er twee: Museum Raad- en Polderhuis en Stichting Sophia. Beide doelen ontvangen 125 euro.

Mevrouw Van 't Geloof, de winnaar van de tweede prijs, won een minuut gratis winkelen bij Jumbo Sperling. Nummer drie, mevrouw Klijn, kan een weekendje uit in het Noordzeepark tegemoet zien. Mevrouw Giesselbach kreeg een cheque van 100 euro, die ze kan besteden bij Visspecialist Hameeteman en mevrouw Bruggeman mag voor eenzelfde bedrag gratis aankopen doen bij de Bloemensuper. Naast deze vierde en vijfde prijs, was er nog een originaliteitsprijs. Die ging naar mevrouw Vellekoop uit Rijssen, daarmee bewijzend dat Plein 215 ook bezoekers van buiten Ouddorp trekt. Zij mag 100 euro besteden in Visrestaurant Hameeteman.

Krachten bundelen

Wethouder Van der Vlugt prees de ondernemers van Plein 215. "Deze samenwerking past in het gemeentelijk beleid en in deze tijd: samen dingen doen, krachten bundelen en vooruit gaan. Leuk dat u ook de samenleving betrekt door een prijsvraag uit te schrijven om de naam te bepalen."

Plein 215 is ontstaan nadat de visgroothandel van Hameeteman, die op het plein bij Jumbo Sperling gevestigd was, ermee stopte. Het visrestaurant en de visspeciaalzaak bleven bestaan en het grootste deel van het pand waarin de groothandel gevestigd was, werd verhuurd aan twee nieuwe ondernemers: Fietsverhuur Ouddorp en de Bloemensuper. "Met elkaar creëren we Plein 215", zei Coen Sperling. Een belangrijk moment op de weg daarnaartoe was het verwijderen van het groene hek tussen de supermarkt en de voormalige visgroothandel. "Heel positief, dat dit IJzeren Gordijn van Ouddorp weggehaald is. Het ziet er nu veel klantvriendelijker uit."

Praktijk van alledag

Volgens Sperling en Arianne Hameeteman van Visspecialist Hameeteman blijkt de kracht van de samenwerking al heel duidelijk in de praktijk van alledag. "We bieden samen een totaalpakket en versterken elkaar. Van het publiek krijgen we veel positieve reacties."

Zaterdag was het plein aangekleed met kraampjes van een aantal goede doelen en de jaarlijkse rommelmarkt van muziekvereniging Concordia. Die vereniging zorgde ook voor de feestelijke muzikale omlijsting.

De prijswinnaars van Plein 215