Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Matthew Arensman loopt 170 km door de Alpen

MIDDELHARNIS – Komend weekend staat Matthew Arensman uit Middelharnis aan de start voor een bijzondere wedstrijd: de Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB). De UTMB is een bergloop over 170 kilometer en 10.000 hoogtemeters over elf beklimmingen, waarvan er vijf tot rond de 2.500 meter hoogte reiken.

De wedstrijd start vrijdagavond om 18.00 uur in Chamonix en zal tegen de klok in het Mont Blanc-massief ronden volgens de route van de huttentocht Tour du Mont Blanc. Daarbij lopen de deelnemers door Frankrijk, Italië en Zwitserland.

De UTMB wordt voor de dertiende keer gehouden en is volgens Matthew Arensman door de jaren heen uitgegroeid tot de belangrijkste Europese en wellicht zelfs mondiale wedstrijd in de ultra trail-sport. Van de 6.000 atleten die wilden meedoen, verschijnen er 2.300 aan de startstreep. De rest is uitgeloot. "Onder de deelnemers zijn hele sterke atleten uit alle delen van de wereld. Deze wedstrijd wordt namelijk min of meer het 'WK-trailrunning' genoemd. Naast mij doen er nog zo'n vijftien Nederlanders mee aan de UTMB."

De uiteindelijke winnaar zal deze tocht afleggen in een goede 20 uur. De tijdslimiet is 46,5 uur. Arensman verwacht het parcours te kunnen afleggen in een tijd van tussen de 35 en 40 uur. "Dat betekent een finish in de nacht van zaterdag op zondag, dus breng ik twee nachten in de bergen door. In principe is dit een non-stop race waarbij het aantal verzorgingsposten beperkt is. Je bent dus grotendeels zelfvoorzienend en dat betekent dat je met een zo'n licht mogelijke rugzak loopt met eten, drinken en verplichte materialen op bijvoorbeeld kledinggebied. De vorm is goed op het moment. Door wat fysieke ongemakken in het vroege voorjaar heb ik pas laat kunnen starten met alle voorbereidingen en mis ik een trainingswedstrijd van meer dan tien uur als voorbereiding. Toch heb ik mijn zwaarste trainingsweken ooit succesvol kunnen voltooien. Ik denk dus dat ik er klaar voor ben."

Afgelopen zaterdag is Matthew Arensman vertrokken naar Zwitserland, om te acclimatiseren en in te lopen. Wie hem wil volgen op zijn tocht door de Alpen kan dan doen via zijn facebookpagina:

https://www.facebook.com/#!/matthew.arensman.