Meer dan honderd fietsers vertrekken voor de Eilanden- Nieuwsfietstocht vanaf Dorpstienden. (Foto: Marius Kot)
Meer dan honderd fietsers vertrekken voor de Eilanden- Nieuwsfietstocht vanaf Dorpstienden. (Foto: Marius Kot) Foto: Marius Kot

De vierde en laatste fietstocht van het Eilandennieuws zit er op!

GOEREE-OVERFLAKKEE – Woensdag 19 augustus werd de vierde fietstocht, georganiseerd door Eilanden-Nieuws verreden. Deelnemer Joh. Wolfert uit Dirksland maakte een verslag.

"Het was even afwachten of deze tocht wel door kon gaan, een lagedrukgebied met veel bewolking en regen weigerde ons te verlaten, twee volle dagen met regen zorgden er voor dat menigeen de buienradar nauwlettend bestudeerde met in zijn of haar achterhoofd, gaan we wel…of gaan we niet? De weermannen voorspelden dat het weer beter zou worden met soms af en toe wat zon, en ja hoor…daar was dan toch… de zon en kon er worden gestart.

Deze laatste tocht startte in Ouddorp, vanaf de Dorpstienden. Jaap van Nieuwenhuizen gaf vooraf een uiteenzetting welke route we zouden volgen en wat er te bezichtigen viel, even na 13.00 uur vertrokken we met zijn allen via een aantal kronkelwegen naar de kust, kronkelwegen waar Ouddorp om bekend staat, menigeen die er niet bekend is zal wel eens vertwijfeld naar zijn hoofd hebben gegrepen, waar ben ik nu weer terecht gekomen, maar nu was daar geen sprake van. Onze betrouwbare gidsen van Nieuwenhuizen en Bruggeman gingen ons voor richting de kust, de brug over de Vrijheidsweg richting het Middelduinpad, langs de strandpaviljoens richting het schitterende schelpenfietspad door de duinen van Goedereede, een fietspad waar je goed moet opletten, want het is klimmen en dalen en het dalen gaat soms wel eens te snel, zodat je dient uit te kijken dat je niet de macht over het stuur van je fiets verliest.

Via dat prachtige stuk natuurgebied met bramen en duindoorns, plus een stukje Oostdijk reden wij richting Goedereede Havenhoofd, we volgden het fietspad op weg naar de buitenhaven van Stellendam, waar we te gast waren bij Visserij - Innovatiecentrum Zuidwest Nederland. Daar werd vakkundig uitgelegd waar dit centrum voor diende. Dit Innovatiecentrum is nog vrij nieuw, het is op 26 juni 2015 officieel geopend, het is te vinden tegenover de visafslag en het restaurant 'De Zeemeeuw'.

Om veiligheidsreden, rotondes en druk verkeer, werd door de leiding besloten een veiliger route te kiezen, dus volgden weer dezelfde route terug tot aan standbeeldje van een visser die een mand vis aan wal brengt, dit beeldje is te bezichtigen aan het eind van de Breenstraat aan de oude haven. Jaap van Nieuwenhuizen gaf daar een toelichting bij. Vroeger werd de vis in een mand van boord aan wal gedragen.

We vervolgen onze tocht langs de oude haven, een fietspad wat verscholen ligt maar zeer de moeite waard is om over te fietsen, op naar het verenigingsgebouw Oostdam waar we werden voorzien van een kop koffie of thee met daarbij een gevulde koek. Die vulling was wel nodig, want Krijn Troost, op zijn Goeries gezegd, 'Krien uut de Pieterstraete'. Een markante man die niet verlegen zit om woorden. Hij gaf veel informatie over de geschiedenis van Goedereede.

Het werd nu tijd om weer terug te keren naar de Dorpstienden in Ouddorp, via hobbelige straatjes met kasseien was het een genot weer op een normaal fietspad te rijden langs de Spuidijk, niet lang daarna konden we de fietsen parkeren of direct op de fietsendrager zetten, de laatste fietstocht van 2015 was ten einde. Jaap van Nieuwenhuizen bedankte iedereen die meegeholpen heeft om de fietstochten (4 in totaal) mogelijk te maken, daarna nam Marius Kot van het Eilanden-Nieuws het woord en bedankte Jaap van Nieuwenhuizen en Hans Bruggeman voor hun inzet. Na deze welgemeende woorden kregen we binnen het van te voren bestelde menu. Uiteindelijk was ook deze tocht geslaagd en zonder nare dingen zoals ongelukken of domme fietspech.

Vanaf deze plaats wil ik namens alle deelnemers van de vier fietstochten het Eilandennieuws bedanken, de mensen die de tochten hebben uitzet, de bedrijven die wij mochten bezoeken, de mensen die voor de beveiliging hebben gezorgd, het was fijn zo met elkaar te genieten van al het moois wat ons eiland heeft te bieden.

Het past vooral ons om God te danken dat wij dit mogen en kunnen doen, de gezondheid er voor kregen en de middelen.

Joh. Wolfert, Dirksland

Bericht van Jaap en Hans

Beste fietsers,

De laatste rit in 2015 zit erop en we kijken terug op vier jaar fietsen over ons mooie eiland. Wij hebben met veel plezier de routes voorbereid en gezien de opkomst kunnen we spreken van een succes. Het punt van verzadiging is wat ons betreft aangebroken en wij geven het stokje graag door aan anderen met wellicht nieuwe ideeën. Hulp was onontbeerlijk om de tochten tot dit succes te brengen. De vaste begeleiders Henk , Jan en Bert (EHBO) hartelijk dank voor jullie inbreng. De medewerkers van het E.N. danken we voor de bijzonder prettige manier van samenwerken. De bedrijven die we bezochten, allen die toestemming verleenden om over hun, voor verkeer afgesloten, wegen te mogen rijden hartelijk dank voor de spontane medewerking. De horecaondernemers danken we voor het gastvrije onthaal bij aanvang en afloop van de tochten. De sprekers namens allerlei instellingen bedankt en natuurlijk alle deelnemers dank voor het enthousiasme tijdens en na de tocht.

Groeten Jaap van Nieuwenhuijzen en Hans Bruggeman

Bericht van Eilanden-Nieuws

Eilanden-Nieuws bedankt op haar beurt natuurlijk ook allen die hebben meegewerkt aan deze fietstochten. In het bijzonder Jaap en Hans, die iedere keer weer een mooi programma in elkaar wisten te zetten. Of en hoe we in de toekomst verder zullen gaan is nog niet bekend. Eilanden-Nieuws beraadt zich hier nog over. Als iemand van de fietsers ideeën heeft, dan horen we dat graag.