De wandelaars van de 110 kilometer, in de polder bij Sommelsdijk.
De wandelaars van de 110 kilometer, in de polder bij Sommelsdijk. Foto: Martijn de Bonte

Zonovergoten Omloop

GOEREE-OVERFLAKKEE - "Een zware tocht," zo omschreven veel lopers de 26e Omloop. De combinatie van het warme weer en een flink stuk strand op de route van 110 kilometer maakten het zwaar voor de wandelaars. De organisatie zorgde voor extra waterposten onderweg. In Den Bommel hadden bewoners een tuinslang neergelegd, waarmee lopers konden afkoelen. Er waren meer deelnemers dan vorig jaar en er waren geen incidenten. De organisatie noemt het een 'Geslaagde editie'.

Tekst en foto: Martijn de Bonte

De eerste wandelaar die om 10.52 over de finish kwam was Martin Jelier uit Sommelsdijk. Hij liep de Omloop dit jaar voor de tiende keer. Op het podium zegt hij: "Als je van Flakkee komt en je vindt langeafstandslopen leuk, dan heb je een droom. Een droom om als eerste hier te staan. En ik wist honderd procent zeker dat ik dat nooit zou kunnen. Dit is een droom die uitkomt."

Meer deelnemers

Zo'n 320 lopers namen deel aan de tocht van 110 kilometer, verdeeld over de verschillende afstanden wandelden er in totaal ruim 900 mensen over het eiland. Vorig jaar, toen de Omloop echt in de zomervakantie viel, waren er in totaal 750 lopers. Het aantal deelnemers was dit jaar dus fors hoger dan vorig jaar. Gelokt door het mooie weer, kreeg de organisatie dit jaar nog veel last-minute aanmeldingen. Het percentage uitvallers bij de 110 kilometer was dit jaar 11 procent, dat is iets lager dan vorig jaar. Toen werden de lopers geplaagd door een aantal stevige buien.

'Half Flakkee betrokken'

De auto's voor de organisatie worden gesponsord door verschillende autobedrijven. De Lions club liep mee met vier estafetteteams, de locaties voor de posten worden belangeloos beschikbaar gesteld en tientallen vrijwilligers zijn meer dan een etmaal in touw om het evenement goed te laten verlopen. Arna de Wit, secretaris van de Omloop: "De Omloop is echt bijzonder, omdat half Flakkee een steentje bijdraagt."

Scootmobieltocht

Nieuw dit jaar was de tocht voor scootmobielen. Na de finish op het Diekhuusplein reden de deelnemers nog een ererondje over het plein. Presentator Ab van der Valk daagde de deelnemers uit om met twee wielen door de bocht te gaan maar die oproep vond geen gehoor. De organisatie is van plan om volgend jaar weer een scootmobieltocht op te zetten. De Braziliaanse op teenslippers is een bekend gezicht tijdens de Omloop. Ook dit jaar stond ze weer aan de start. Bijna 24 uur later, om 17.41 stapte ze op teenslippers de finish over.

Honderden flessen vullen

De organisatie moet ieder jaar weer improviseren. Dit jaar waren er vooraf extra waterflessen besteld vanwege de verwachte temperaturen. Toen ze net voor de Omloop werden geleverd bleek het aantal geleverd te zijn in losse flessen, in plaats van six-packs. Als oplossing zijn de lege flessen opgehaald bij de posten en opnieuw gevuld met leidingwater. Een vrijwilligster vertelt dat ze honderden waterflessen heeft gevuld tijdens het evenement.

Kinderomloop

"Komen we in de krant", vragen twee jongens. Ze rennen net na de start voor de groep uit van de Kinderomloop van 15 kilometer. Zonder het antwoord af te wachten, rennen ze alweer verder. De finish tegemoet...

Lees meer over de Omloop op pagina 12 en 13.