Afbeelding
Foto: Wilko van Dam

Eva Bazen kijkt uit naar de 55 kilometer

MIDDELHARNIS – Een aantal jaar geleden gooide Eva Bazen uit Middelharnis het roer om. Ze stopte met roken en startte met afvallen. Daardoor had ze plotseling energie over. Die energie zette ze om in wandelkilometers. Na twee keer de 30 kilometer te hebben gelopen, doet ze dit jaar voor de tweede keer mee aan de 55 kilometer tijdens de Omloop. Nu het evenement snel dichterbij komt heeft ze last van 'gezonde spanning'.

Door Martijn de Bonte

De Omloop is een thuiswedstrijd voor de Flakkeese wandelaar, ze woont in de Irenestraat in Middelharnis. Vrijdagavond gaat ze kijken bij de start van de 110 kilometer en als ze in bed ligt hoort ze het rumoer rondom de start van de 80 kilometer. Op zaterdagmorgen is ze zelf aan de beurt om te starten.

's Morgens vroeg gaat Eva graag een flink stuk wandelen. Bijvoorbeeld door natuurgebied De Vliegers bij Middelharnis. "Dat is prachtig, dan zie je hazen, reigers en nog veel meer. Het mooie van wandelen is dat je veel meer ziet dan vanuit de auto. Je komt op paadjes waar je anders niet zo snel komt." Daarnaast helpt wandelen volgens de enthousiaste loper om te ontspannen. "Je kan echt je hoofd helemaal leeglopen. En na het wandelen ben je gezond moe, dus dan slaap je lekker."

Mooi uitzicht

De tocht van 55 kilometer vindt Eva een mooie afstand. "Je start zaterdagmorgen om zeven uur, dat is fijn want ik ben niet zo'n nachtloper." Het gedeelte van de Hoek van St. Jaepe naar Oude-Tonge met het uitzicht over het water vindt ze het mooist. Maar ze vindt het ook prachtig om de Haringvlietbrug te zien liggen vanaf de dijken bij Den Bommel.

Eva is enthousiast over de Omloop. "De sfeer is gezellig en de verzorging is fantastisch. Je wordt gewoon verwend onderweg." Ze vindt het ook erg gezellig om tijdens het wandelen nieuwe mensen te leren kennen. "Doordat je samen loopt met anderen gaat de dag ook veel sneller voorbij. Je praat met mensen uit heel Nederland. Vorig jaar sprak ik voor de Omloop een Engelse man die deel ging nemen aan de 110 kilometer. Dat vond ik wel apart, dat iemand vanuit Engeland hierheen komt om de Omloop te lopen."

De laatste dagen voor de Omloop doet Eva het rustig aan. Ze doet haar werk bij de Shell in Sommelsdijk en doet thuis het huishouden, maar ze maakt even geen lange wandelingen meer. De dag van de Omloop zelf is ze vaak al vroeg wakker door de gezonde spanning. Dan gaat het gebeuren, haar vierde Omloop. "Daar ben ik wel trots op."