Een wandelaar op Goeree-Overflakkee.
Een wandelaar op Goeree-Overflakkee. Foto: Jaap Peeman

Nieuwe wandeltocht door drie provincies start in Ooltgensplaat

OOLTGENSPLAAT - Een tocht door de provincies Zuid-Holland, Zeeland en Brabant. Dat is de nieuwe Waterpoortloop. De wandeltocht gaat volgend jaar voor het eerst plaatsvinden, op 11 en 12 maart. De start en finish is bij het Fort in Ooltgensplaat. De initiatiefnemers zien het als een mooie gelegenheid om de Oostkant van het eiland onder de aandacht te brengen.

Door Martijn de Bonte

"In maart ontstond er, door het wegvallen van een langeafstandswandeling in Brabant, een gat in de landelijke wandelkalender. Daar komt bij dat ik het nog steeds jammer vind dat de Omloop niet meer vanuit Ooltgensplaat vertrekt." Dat geeft initiatiefnemer Ton Korteweg als antwoord op de vraag hoe het idee voor de nieuwe wandeltocht is ontstaan. Samen met mensen uit het dorp en wandelvrienden is hij de drijvende kracht achter de Waterpoortloop. Hansje Zoon uit Dirksland is zo'n wandelvriend. Ze loopt samen met haar man heel wat tochten en is als vrijwilliger betrokken bij verschillende wandeltochten, zoals Nijmegen-Rotterdam en Amsterdam-Leeuwarden. Ze zet haar schouders onder het initiatief omdat ze zelf zoveel plezier heeft in lopen en om Flakkee op de kaart te zetten.

Floris V-pad

Deelnemers aan de Waterpoortloop kunnen kiezen uit vier afstanden: 110, 80, 40 en 20 kilometer. De routes gaan langs locaties die te maken hebben met de Waterpoort. De wandelaars maken bijvoorbeeld kennis met de vesting van Willemstad, fort den Hel en de historische wallen van Ooltgensplaat. De routes van de nieuwe tocht overlappen gedeelten van bestaande wandelpaden, zoals het Floris V-pad, een route van Amsterdam naar Bergen op Zoom.

In het gesprek met de initiatiefnemers valt al snel de vergelijking met de Omloop. De wandeltocht die binnenkort voor de 26e keer wordt georganiseerd. Korteweg en Zoon hebben de tocht allebei al heel wat keren gelopen. Ton staat deze keer ook weer aan de start, Hansje niet, zij heeft een blessure. Ze zien de Waterpoortloop niet als concurrent van de Omloop. "We hopen op kruisbestuiving en zien de Waterpoortloop als een onderhoudstocht voor lopers die deelnemen aan de Omloop." De nieuwe tocht wordt wat soberder dan de Omloop: "We organiseren het echt voor de lopers."

Lees verder op pagina 3.