Nog steeds kenmerkend hondsdagenweer

Het blijft ook de rest van de week typisch hondsdagenweer in de hele Benelux. De periode van de hondsdagen begint rond 19 juli en duurt tot 18 augustus. Al eens eerder legde ik uit dat dit tijvak doorgaans gekenmerkt wordt door warm en vaak ook onstabiel weer. Vroeger, in het nog koelkastloze tijdperk, was dit echt een periode waarin veel etenswaren bedorven door de warmte in combinatie met de hoge luchtvochtigheid. Tegenwoordig is dat natuurlijk heel anders.

Donderdag belooft de warmste dag van de week te worden met een hoogzomerse temperatuur op Flakkee. Het hangt even af van de mate van bewolking tot welke waarde de temperatuur oploopt.

Blijft het nog lang zonnig, zou de 28 graden nipt bereikt kunnen worden, zeker in de bebouwde zones van de Eilanden. Indien de bewolking vanuit het zuiden zich al heeft uitgebreid, wordt het enkele graden minder warm. Die bewolking hoort bij het opkomen van storingen uit Frankrijk. Deze thermische lagedrukgebieden nemen ook een paar buien mee. Vooral op vrijdag is er kans op enkele stevige buien, mogelijk met onweer en hagel. Deze buien verdrijven de zomerse warmte uit onze contreien en in het weekend is het aangenaam weer met ruim 20 graden en blijft het veelal droog.

De echte hitte wordt teruggedrongen naar Duitsland en Polen, waar sprake zal zijn van een serieuze hittegolf. In een groot deel van Polen blijft het kwik een dag of vijf tussen de 35 en 39 graden gaan. Op de middellange termijn blijft ons zomerweer doorgaans prima. Af en toe is er wat verstoring in de vorm van een kleine regenperiode of een paar zomerse buien. Meestal blijft het droog met de zon. De droogte blijft min of meer in stand, want echt grote neerslagsommen worden niet verwacht.

Augustus is op weg in iedere geval een (te) warme en zonnige maand te worden in de Lage Landen. De zomer als geheel op (1 september weten we het zeker) gaat sowieso als (te) warm de boeken in.

Door weerman Marc Putto