Afbeelding
Foto:

Dauw op de aarde, de zending van de kerk in de wereld

In de serie theologische thema's verscheen bij uitgeverij Labarum Academic het boek: 'Dauw op de aarde, de zending van de kerk in de wereld', door dr. J. H. van Doleweerd (1961), missioloog en theologisch docent. Van Doleweerd promoveerde in 2012 op Viva Vox Deï, een hermeneutische studie over het zelfgetuigenis van de Schrift. Hij is namens de Zending van de Gereformeerde Gemeente verbonden aan de Theologische Hogeschool Johanes Calvijn te Denpasar Indonesië. Eerder was hij werkzaam in Afrika en Latijns-Amerika.

Door B.S. van Groningen

Het ISBN-nummer is 9. 789.033.617.829, het boek bevat 240 pagina's en kost € 17,95. Wat is de bedoeling van dit (studie) boek? 'Dauw op de aarde' wil het gezonde zijn van de kerk in de wereld in rapport brengen met de actuele ontwikkelingen dichtbij en verder weg. Gezien de complexe werkelijkheid en de secularisatie in Nederland, leven er op dit punt veel vragen: Wat is de Bijbelse inhoud van de roeping van de kerk in de wereld? Hoe geven wij deze in de eenentwintigste eeuw gestalte in de nabije omgeving en over de landsgrenzen? Wat onderwijzen we hierover in catechese, prediking en pastoraat?

Tegen de achtergrond van historische opvattingen en actuele ontwikkelingen in de missiologie is dit boek geschreven. In de Evangelische traditie is de laatste jaren veel over zending en missionair werk gepubliceerd. In ons eigen land is een nieuwe traditie ontstaan van missionaire gemeentevorming in diverse grote stede. De auteur verwerkt de uitgangspunten van de gereformeerde theologische traditie in een actuele visie op zending. Gereformeerde theologie is vitaal, relevant en actueel, ook voor de missiologische vraagstukken van nu.

De serie 'Theologische Thema's staat onder de redactie van dr. J. H. van Doleweerd, dr. M.J. Kater, dr. M. Klaassen en dr. W. van Vlastuin. De titel van het boek is een verwijzing naar Micha 5:6, waar de profeet wordt geroepen aan de kerk de belofte mee te geven dat door de prediking van het Evangelie op vele volken dauw zal afdruipen en vele gelovigen tot Gods eer zullen opschieten, wassen, groeien en bloeien (aldus de kanttekeningen van de Statenvertaling)

Het boek is verdeeld in vier hoofdstukken: 1. Zending Bijbel perspectief, 2. De kerk, 3. De wereld, 4. De opdracht. Deze hoofdstukken zijn weer onderverdeeld in subhoofdstukken. Ik vermeld alleen de onderverdeling van het vierde deel: De opdracht: Vanuit de kerk, Met de Bijbel, Missionaire gemeentevorming dichtbij en ver wet, Theologisch onderwijs, De dienst van de christelijke barmhartigheid, Slotbeschouwing.

De hoofdstukken eindigen allemaal met studievragen, zodat dit werk niet alleen een interessant boek is over missie en zending, maar tevens een studieboek van hen, die op welke wijze dan ook met dit werk in aanraking komen of betrokken zijn. De slotbeschouwing geeft een aantal waardevolle stellingen mee:

Aandacht voor de zending van de kerk in de wereld verdient een grote plaats in de kerk.
Aandacht voor de zending van de kerk in de wereld voorkomt kerkelijk egocentrisme.
Aandacht voor de zending van de kerk helpt vragen te beantwoorden en positie te bepalen in de eigen context.
Aandacht voor de zending van de kerk in de wereld brengt de vervulling van Gods belofte voor Israël dichterbij.
Aandacht voor de zending van de kerk in de wereld vergroot de aandacht voor de wederkomst.
Aandacht voor de zending van de kerk in de wereld stimuleert de pelgrimsgedachte van de kerk.
Aandacht voor de zending van de kerk in de wereld bepaalt de reformatorische kerken bij de verantwoordelijkheid de bijzondere zegeningen uit de geschiedenis van de Europese kerk over te dragen aan jonge kerken in de wereld.

De slotbeschouwing eindigt met de volgende woorden: De Bijbel staat vol beloften dat de einden der aarde zich tot de Heere zullen bekeren en alle geslachten der heidenen voor Zijn aangezicht zullen aanbidden (Ps. 22:28). Ook al lijken de moeiten overeenkomstig Jezus' woorden in Mattheüs 24 tot te nemen, het zendingsbevel is ook zendingsbelofte. Uit alle volken zullen mensen worden toegebracht. 'En dit Evangelie des Koninkrijks zal in de gehele wereld gepredikt worden tot een getuigenis allen volken; en dan zal het einde komen'. (Matth. 24:14)

Ruim tien pagina's zijn ingeruimd voor een uitvoerige bibliografie. Een zeer interessant en lezenswaardig boek, zeker voor de zendingsliefhebbers, maar ook voor anderen, die de zending een warm hart toedragen en op de hoogte willen blijven met de jongste ontwikkelingen op dit gebied. Het boek zal zeker ook gebruikt worden bij verschillende opleidingen voor het zendingswerk.