Markt aan de Geldersedijk.
Markt aan de Geldersedijk. Foto: Jaap Ruizeveld

Het is goed toeven op de weekmarkt aan de Geldersedijk in Dirksland

DIRKSLAND – "Kooplieden op de markt kunnen in het algemeen gesproken goed met elkaar overweg. Zij hebben minder last van elkaars concurrentie - bij gelijke branchepresentatie - dan van de weersomstandigheden". Een uitspraak die wij nog niet eerder hoorden op onze bezoeken aan de eilandmarkten. Regen en wind, dat is de niet te beïnvloeden factor, die overigens dan wel de omzet bepaalt. Op deze stralende zaterdagmorgen is het al vroeg gezellig druk op de markt aan de Geldersedijk in Dirksland. Vanuit vijf kramen worden fruit en groenten, bloemen, kaas, brood en banket en vis aan de vrouw en de man gebracht. De locatie lijkt gunstig. Direct bij goede parkeervoorzieningen, gemakkelijk bereikbaar en op loopafstand van andere voorzieningen en de supermarkt.

Door Jaap Ruizeveld

"Ja ik kom in de eerste plaats voor aankopen op de markt. Maar dat de super in de buurt is, vind ik een elkaar versterkende factor", zegt mevrouw Van Velden uit Rotterdam. Zij blijkt deze morgen niet de enige 'toerist of campinggast" te zijn die in deze vakantieperiode is neergestreken in Dirksland. Het merendeel van de marktbezoekers is overigens autochtoon, of als mensen bezwaar tegen dit woord hebben, men woont gewoon in Dirksland. Ook op deze markt klinken positieve signalen. Gezelligheid en sfeer. Sociale contacten. Even een buurpraatje maken. Soms hoor je zelfs een nieuwtje. Dat is wel sporadisch, want in kleine gemeenschappen doen geruchten al snel de ronde…

Markt houden

"Ik leg het uit", zegt een mevrouw. "Op de markt heb je contacten. In de winkel is dat veel minder of zelfs nihil. Dat is voor mij zeker een stimulans om wekelijks de markt te bezoeken. Je kent je verkopers en zij kennen jou. Dat is belangrijk en geeft vertrouwen. Nu moet ik snel naar mijn kaasboer, want ik heb nog meer vandaag op het programma staan. Mevrouw wandelt weg, maar komt kort terug. "Toch heb ik het idee dat het marktbezoek iets terugloopt. Dat is niet aantrekkelijk voor deze kern-voorziening die wij, althans ik zeker, voor geen geld kwijt willen raken".

Extra kraam

Jan van Nimwegen, mijn vaste gids in deze marktreportages, begrijpt die bezorgde opmerking. "In gesprekken met kooplieden op wat kleinere markten hoor je opmerkingen in de trant van of er wellicht een kraam bij zou kunnen komen. Dat is sowieso alleen al getalsmatig en qua presentatie een versterking. En ja, er zijn veel branches te bedenken, maar je moet wel kooplieden hebben die het willen invullen. Anders gezegd: die er brood in zien. Het heeft mijn ruime aandacht en ik ben heus actief meedenkend. Jaren terug was er een veel grotere markt op de Voorstraat in Dirksland. Helaas liep de belangstelling voor deze voorziening steeds meer terug en moest er naar een alternatief worden uitgezien. De Geldersedijk is wat locatie betreft prima".

Combineren

Mevrouw Van Heugten komt uit Voorne-Putten. "Niet alleen om hier inkopen te doen op de weekmarkt. Ik moet voor wat administratieve zaken nog even langs het ziekenhuis en benut de tijd ook om hier eerst kaas en vers fruit in te slaan. Een mooie gelegenheid. Op loopafstand van het ziekenhuis. Dan kan ik straks gelijk door naar huis rijden en hoef ik daar niet opnieuw boodschappen te doen. Het mag hier dan een kleine markt zijn, ik vind het voldoende", zegt ze. Die mening deelt ook mevrouw Van Schaijk uit Rotterdam. Het loopt inmiddels tegen sluitingstijd op de markt. Zij heeft deze middag een ziekenhuisbezoek op het programma staan. Dat wil zeggen, ze gaat straks een kennisje opzoeken. "Mijn man wacht in de auto op de parkeerplaats. Ik kan nu even de boodschappen doen. We gaan vanmiddag overigens nog naar Ouddorp, want daar zitten onze buren op de camping. Dan neem je toch iets lekkers mee? Daar drinken we dan een kopje koffie, kletsen wat bij en dan terug naar huis. Zo zijn we de hele dag op pad. Prima hoor. Het eiland heeft een speciaal plekje in ons hart. Vriendelijke mensen en veel minder stress dan bij ons in de stad. Die sfeer vind je terug hier op de markt."

Expertise weggebracht

Ed de bloemenman is non-stop in de weer om zijn snijbloemen op professionele wijze tot fraaie boeketten te formeren. Drie bossen voor 2,50 euro, is zijn boodschap. Die lokroep scoort. "In de loop der jaren hebben wij onze expertise gewoon weggebracht", zegt Ed. "Als bloemenland zijn wij ingehaald. Een groot deel van onze bloemen is rechtstreeks bestemd voor de exporthandel. Zet daar de energiekosten die in onze branche in Nederland moeten worden opgebracht eens tegenover het proces en de loonkosten in Kenia, dan wordt mijn opmerking duidelijk. Ik koop alles zelf in. Dus ik presenteer kwaliteit en kan daar de prijs, markt-goedkoop, tegenover zetten", vertelt Ed.

Het is goed zo

Ook Krijn van Vishandel Schot van Dijk staat deze morgen in de belangstelling. Een mevrouw sluit aan bij het rijtje wachtenden. "Even nog een haring halen voor mijn vader", zegt ze. "Ik ga bij hem op bezoek. Hij vindt dat een heerlijk hapje. Dus wat is er prettiger om even over de markt te lopen". Bram Corstantje beschikt over een zeer ruime kraam, waarin zijn groenten en fruitproducten alleen al voor het oog een genot zijn. Laat staan voor de koper. Grappig is te horen dat bij (bakkerij) 't Stoepje er door de week al bestellingen worden gedaan die men dan op de zaterdag snel komt ophalen. Het gemak dient de mens. Het ligt klaar. Ook dit is weer een marktfunctie die mensen ambiëren. De marktkramen staan, zoals gemeld, aan de Geldersedijk aantrekkelijk opgesteld, "Mist u bepaalde branches op deze markt?" vragen wij tenslotte aan bezoekers. Unaniem klinkt: "Het is goed zo."

De groeten- en fruit kraam van Bram loop je niet zo maar voorbij.
In het rijtje bij de kaasboer.
Even afrekenen bij Ed de bloemist.